• Trudne początki - recenzja komiksu "Mroczne zwycięstwo"

    „Mroczne zwycięstwo” Jeph Loeb, Tim Sale

    Angażujące śledztwo największego detektywa na świecie? Nowe spojrzenie na pomagiera w czerwonym kostiumie, zielonych rękawiczkach i żółtej pelerynie? Seria dobrze znanych szaleńców i superzłonczyńców? I dość nieprzewidywalna oś fabularna? To i wiele więcej w powieści graficznej z Obrońcą Gotham w roli głównej!

    • 0 Komentarzy • 85 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 28 cze 2017, 08:02
  • Żyj, ratuj, powtórz - recenzja mangi "Erased" #1

    „ERASED Miasto, z którego zniknąłem #1” Kei Sanbe

    Chyba dla nikogo motyw cofnięcia się w czasie pokroju „Efektu motyla”, aby naprawić część swej przeszłości nie jest obcy. Spotkać go można choćby w filmie „Next” z Nicolasem Cagem czy mandze „All You Need Is Kill” Takeshiego Obaty (później przez tego autora zbeletryzowaną, pojawił się także obraz z Tomem Crusem w roli głównej), a mimo to wciąż okazuje się wystarczającym motorem napędowym fabuły dla twórców.

    • 0 Komentarzy • 154 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 27 cze 2017, 12:23
  • Utrata bohatera - recenzja komiksu "Kapitan Ameryka: Biały"

    „Kapitan Ameryka: Biały” Jeph Loeb

    Jeżeli za komiks biorą się znawcy tematu i osoby, które nie bawią się wyłącznie w rozrywkowe aspekty w powieściach graficznych, a podejmowane na poważnie i z pełną głębią problemy często sprawiają, że utwór obrazkowy staje się celującym, nierzadko zahaczającym o wybitność w swym medium dziełem. Właśnie taki jest „Kapitan Ameryka: Biały” opowieść o stracie, przemijaniu i przyjaźni aż po kres żywota, i jeszcze dalej.

    • 0 Komentarzy • 231 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 22 cze 2017, 09:00
  • Melancholijny Peter – recenzja komiksu „Spider-Man: Niebieski”

    „Spider-Man: Niebieski” Jeph Loeb

    „Spider-Man: Niebieski” poziomem zrównuje się z „Kapitanem Ameryką: Białym”, przekazuje podobne wartości moralizatorsko-poznawcze, porusza tematy społecznego tabu oraz ukazuje Petera Parkera, Spider-Mana, herosa Nowego Jorku jako człowieka cierpiącego, którego poczucie winy mimo upływu lat nie zgasło.

    • 0 Komentarzy • 90 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 21 cze 2017, 20:06
  • Czas kłamstw i iluzji - recenzja komiksu "Loki"

    „Loki” Robert Rodi (scenariusz), Esad Ribic (rysownik)

    Nie można odmówić uroku „Lokiemu” Rodiego, scenariuszowo bardziej niż dobrego, chociaż zachwycającego przede wszystkim warstwą graficzną – wykonaną przez Esada Ribica – malarskimi planszami, posępnymi, odrobinę jakby wypranymi z barw planszami, niezwykłym wyczuciem i balansem kolorów. Gdyby oceniać wyłącznie tę sferę, można by rzec, że same ilustracje i ich wyraz radzą sobie z ciężarem takiej opowieści. Historia zresztą też stoi na wysokim poziomie, aczkolwiek kontrast między intrygą utworu a graficzną narracją, ta druga bezkompromisowo wyszłaby z tego starcia zwycięsko.

    • 0 Komentarzy • 217 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 19 cze 2017, 21:36
  • Droga grozy - recenzja komiksu "Severed"

    „Severed. Pożeracz marzeń” Scott Snyder, Scott Tuft

    Ciężko ostatnimi czasy o przyzwoitą opowieść grozy na naprawdę wysokim poziomie, oferującą coś więcej, niż chwila relaksu i napięcia. „Severed” duetu Scottów – Snydera oraz Tufta – stanowi właśnie historię, którą ze świecą trzeba szukać. Daje do myślenia, zawiera w sobie wartości poznawczo-moralizatorskie, a poszczególne elementy tworzą spójną klimatyczną całość.

    • 0 Komentarzy • 23 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 18 cze 2017, 23:13
  • Baśń komiksowa XXI wieku - recenzja komiksu "Nokturno"

    „Nokturno” Tony Sandoval

    Tony Sandoval obraca się w klimatach fantasy całkiem sprawnie. Jego graficzna powieść ocieka oniryzmem, a przeplatające się światy (racjonalny i irracjonalny) w sztafażu urban fantasy, ozdabiane od czasu do czasu akcentami grozy, budują świetną atmosferę dla opowiadanej historii. Sama historia zaś rozwija się nielinearnie, zaskakująco i niejednorodnie.

    • 0 Komentarzy • 242 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 17 cze 2017, 18:44
  • Wielki twardy facet – recenzja komiksu „Cage”

    „Cage” Brian Azzarello

    Być może wydanie komiksu „Cage” w dobie rosnącej popularności tworów superbohaterskich było najlepszym rozwiązaniem, szczególnie, że tytuł poprzedzony był netflixowskim serialem, zgarniającym całkiem przyzwoite i dobrze rokujące na przyszłość opinie. Jednak powieść graficzna z Power Manem w roli głównej bodaj zmieni spojrzenie na samą postać i zaoferuje kilka powodów do refleksji nad kwestiami etycznymi.

    • 0 Komentarzy • 220 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 16 cze 2017, 09:03
  • Zero słów, maksimum treści - recenzja komiksu "Płatki"

    „Płatki” Gustavo Borges, Cris Peter

    Komiks „Płatki” można określić wyliczającą serią przymiotników wartościujących: poruszający, ujmujący, podbudowujący na duchu, cieszący oko i wyobraźnie i (ale to już nie lingwistyczna przydawka) dający do myślenia. I małym, i dużym. Chociaż zasadniczo nie mówi nic. W sensie dosłownym. Pozbawiony jest dialogów, opisów i refleksji bohaterów.

    • 0 Komentarzy • 152 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 15 cze 2017, 21:29
  • Realizm oniryczny - recenzja komiksu "Klatki"

    „Klatki” Dave McKean

    Dave'a McKeana wiele osób może kojarzyć – i być jednocześnie zagorzałym fanem wysokoartystycznych prac – z okładek do „Sandmana” Neila Gaimana, wspólnego wysiłku z tymże przy „Drastycznych przypadkach” czy wykreowanego wespół z Grantem Morrisonem „Azylu Akrham”. Jednak mimo wyśmienitości powyższych, sam McKean również scenariuszowo ma wiele do zaoferowania, a bodaj najwyższej próby wydaje się w jego twórczości graficzna powieść „Klatki”.

    • 0 Komentarzy • 213 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 14 cze 2017, 19:44

Copyright © 2004-2017 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 18 sie 2017, 04:08 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka