• Galaktyka w ogniu – recenzja komiksu „Anihilacja” tom 1

    „Anihilacja, tom 1” Dan Abnett, Keith Giffen, Andy Lanning

    Gdyby ktokolwiek zastanawiał się, co by się stało z marvelowskim uniwersum, gdyby niespodziewanie najechała je siła z innego wymiaru, po raz kolejny otrzymuje wspaniałą odpowiedź w postaci pierwszego tomu „Anihilacji”. Event ten nie tylko jest jedną z klasycznych opowieści w tym świecie, ale równie mocno, jak „Wojna domowa” przewartościowuje niektóre aspekty superbohaterskiego świata.

    • 0 Komentarzy • 345 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 1 lut 2017, 13:09
  • Szkarłat i błękit – recenzja mangi „Księga Vanitasa” #1

    „Księga Vanitasa #01” Jun Mochizuki

    Jeżeli ktoś lubi serie-tasiemce (mangowcy wiedzą o co się rozchodzi), tematykę wampirów, urban fantasy i raczej humorystyczne opowieści – na „Księdze Vanitasa” z pewnością się nie zawiedzie. Jednak jeśli będzie doszukiwał się tam głębokich przemyśleń i górnolotnych treści może się sromotnie zawieść, bowiem Jun Mochizuki – autorka „Pandora Hearts” – stawia na czysto rozrywkowe utwory.

    • 0 Komentarzy • 251 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 12 sty 2017, 19:51
  • Kto ma umrzeć? – recenzja mangi „Half & half”

    „Half & Half” Kouji Seo

    Niczym nowym w małżeństwie nie jest niesławne pytanie: „Kto umrze pierwszy?” albo „Jakbyś miał wybór, czy oddałbyś życie za swego partnera?” – Kouji Seo postanowił niedawno odświeżyć dawny projekt, biorąc na warsztat tematykę powiązaną z owymi zapytaniami. Jego utwór jednak gra na nieco odmiennych nutach emocji, stawiając przed takim wyborem dwie zupełnie obce sobie osoby, a wykonanie tego dzieła nie tylko zachwyca, porusza i smuci, ale też w swoisty sposób podbudowuje hierarchię wartości.

    • 0 Komentarzy • 383 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 11 sty 2017, 22:54
  • Opowieść o przyjaźni, władzy, ambicji i sile informacji – recenzja mangi „Do Adolfów” #1

    „Do Adolfów #1” Osamu Tezuka

    „Do Adolfów” to jedna z opowieści, która porusza emocje czytelnika niczym wytrwany bard struny lutni, a do tego na podobnym poziomie snuje narrację o czynach wielkich, lecz nie zawsze chwalebnych i godnych, acz z pewnością wartych zapamiętania. Osamu Tezuka to wielce ambitny artysta, potrafiący niełatwe tematy przedstawić w zręczny a plastyczny sposób, nie zacierając przy tym morału, co wcale nie jest takie proste, jakby się mogło wydawać.

    • 0 Komentarzy • 507 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 11 sty 2017, 09:59
  • Adiós Alibabo – recenzja mangi „Magi” #2

    „Magi: the labyrinth of magic #02” Shinobu Ohtaka

    Druga odsłona komiksowego cyklu „Magi” nie epatuje już tak rubasznym i infantylnym humorem, ale wciąż sprawia odbiorcy wiele przyjemności, a to głównie za sprawą dwóch głównych bohaterów – rezolutnego a wielce beztroskiego chłopca Aladyna oraz tajemniczego młodzieńca Alibabę, zamieszkującego ulicę, lecz znającego maniery oraz sztuki rodem z królewskiego pałacu.

    • 0 Komentarzy • 231 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 9 sty 2017, 22:10
  • Mord w rodzinie – recenzja komiksu „Ludzie gniewu”

    „Ludzie gniewu” Jason Aaron, Ron Garney

    Jasona Aarona ostatnio bardzo ciepło wspominam z powodu przewartościowania postaci marvelowskiego boga piorunów w cyklu „Thor Gromowładny”, gdzie postawił na odrobinę mroczniejsze akcenty. Jednak prawdziwą głębię posępności można odnaleźć wyłącznie w „Ludziach gniewu”, brutalnym a krwistym thrillerze grającym na emocjach czytelnika niczym bard na strunach ludni.

    • 0 Komentarzy • 204 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 4 sty 2017, 20:39
  • Wampiry oblegają – recenzja mangi „Serafin Dni Ostatnich” #3

    „Seraph of the End #3” Takaya Kagami, Yamato Yamamoto

    Ośmielić się można na stwierdzenie, że świat przedstawiony „Serafina Dni Ostatnich” w trzecim tomie nie zostaje należycie rozbudowany, prócz dwóch nowych lokacji oraz jednej taktyki wampirów adresat nie otrzymuje odpowiedzi na pytania, pozostawione przez poprzednie części. Jednak nagromadzenie akcji, wprowadzenie kilku bohaterów oraz wyczyny Yuu sprawiają, że tomik czyta się całkiem przyjemnie.

    • 0 Komentarzy • 207 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 4 sty 2017, 12:18
  • Pięciu królów – recenzja mangi „Requiem Króla Róż” #5

    „Requiem Króla Róż #5” Aya Kanno

    Wojna Dwóch Róż w „Requiem…” trwa w najlepsze – i chociaż autor nie ukazuje teraz bitewnych pól zbroczonych krwią oraz rycerskich pojedynków na śmierć i życie, to - za pomocą mangowej formy przekazu i własnego stylu – stara się odtworzyć (opierając się na faktach, acz na fikcji również niemało) realia tamtego okresu. Czyni to, trzeba przyznać, całkiem udatnie.

    • 0 Komentarzy • 212 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 3 sty 2017, 18:22
  • Powrót pana Durdena – recenzja komiksu „Fight Club 2”

    „Fight Club 2” Chuck Palahniuk

    Jak się okazuje literackie dzieło spod kilkunastu lat może wciąż inspirować i oddziaływać na popkulturę, nie dziwne więc, że po czasie autor postanowił powrócić do niego, kontynuując je w iście niebanalny sposób, bowiem sięga po medium komiksowe, w ramach którego tworzy „Fight Club 2”, łączący w sobie dawne rozwiązania z zupełnie nowymi doświadczeniami.

    • 0 Komentarzy • 246 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 23 gru 2016, 15:46
  • Rozłam w Rodzinie – recenzja komiksu „Wojna domowa”

    „Wojna domowa” Mark Millar

    „Wojna domowa” to jeden z tych komiksów, który raz na zawsze przedefiniował marvelowskie uniwersum, nie tylko odsłaniając różnice poglądów bohaterów, ale także przemieniając ich wizerunek i obnażając wewnętrzne skrzywienia. Jednak cokolwiek by o dziele nie mówić, fabularnie wszystko toczy się raczej przewidywalnie oraz linearnie, z kilkoma przerwami na zwrot intrygi.

    • 0 Komentarzy • 300 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 21 gru 2016, 19:16
  • Ostatnie artykuły

Copyright © 2004-2017 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 28 cze 2017, 11:41 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka