• Wampirze przygody - recenzja komiksu "Mały wampir"

    „Mały Wampir” Joann Sfar

    Joann Sfar, komiksowy twórca dzieł skierowanych najczęściej dla dorosłych, zabiera się tym razem za opowieść dla nieco młodszych czytelników, chociaż i starsi powinni znaleźć w albumie wiele dobrego, szczególnie, że autor nie zamierza odrzucać dwuznaczności oraz sprośnego humoru. Choć nie należy spodziewać się go w nadmiarze, bowiem większość treści jest subtelna i pouczająca.

    • 0 Komentarzy • 79 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 12 lip 2017, 12:38
  • Cisza przed burzą - recenzja mangi "Serafin Dni Ostatnich" #6

    „Serafin Dni Ostatnich” Kagami Takaya

    Takaya Kagami potrafi stworzyć ciekawe wątki i snuć je po morzach niespokojnej narracji tak, aby zaskoczyć odbiorcę i sprawić, żeby twarz wykrzywiła mu się w uśmiechu. Jednak ostatnio rozpoczął eksplorować sfery powtarzalnych a oklepanych motywów, niekoniecznie przypadających do gustu czytelnikowi, nawet poszukującemu w lekturze wyłącznie rozrywki. W utworze Kagamiego są też jasne akcenty – i te nadrabiają słabostki fabularnych potknięć i złych wyborów twórcy.

    • 0 Komentarzy • 65 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 11 lip 2017, 11:37
  • Rodzina to najważniejsza rzecz w galaktyce - recenzja komiksu "Kosmiczne rupiecie"

    „Kosmiczne rupiecie” Dave Stewart

    Wszyscy pamiętający serial „Lloyd w kosmosie” albo zagrywający się w „Deponię” i jej trzy kontynuacje (w tym niedawną „Deponię Doomsday”), a także miłośnicy prozy Douglasa Adamsa („Autostopem przez Galaktykę”) mogą wreszcie przerzucić się na inne medium – komiks – aby zaznać przyjemności w podobnych tonach i barwach, z niemałym poczuciem humoru i wzruszającą historią.

    • 0 Komentarzy • 260 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 11 lip 2017, 11:37
  • Zapomnieć - recenzja mangi "Dar Trzech Króli"

    „Dar Trzech Króli” Kumichi Yoshizuki

    Czytając „Dar Trzech Króli” i znając poprzednie odsłony „jednotomówek” Waneko dochodzi się do wniosku, że w tej serii ukazują się praktycznie same perełki komiksu wschodniego. Kumichii nawiązuje wprawdzie do „Daru Trzech Króli” O. Henry’ego i czerpie z niego niemało, ale autorskie przeobrażenia i pomysł na świat przedstawiony (udowadniający, że sukces może drzemać w prostocie) sprawiają, że tom nie przywołuje skojarzeń powielania fabularnego, zaś całość utrzymana jest w tonie podobnym do tego z „Half & half” Kouji Seo.

    • 0 Komentarzy • 316 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 7 lip 2017, 14:54
  • Przeddzień gry o tron - recenzja mangi "Magi" #6

    „Magi #06” Shinobu Ohtaka

    W szóstym tomie cyklu „Magi: Labirynt magii” epizod w Balbadzie zaczyna zmierzać do punktu kulminacyjnego, pojawiają się nowi bohaterowie, starzy się zmieniają, a tytułowy Magi – Aladyn wzlatuje do krain snu, aby przez akcję trwania tego tomu nie uczestniczyć w wydarzeniach, co jest uzasadnione fabularnie. Słowem, przyjemnie, logicznie (na ile to tylko możliwe) i z niemałą dawką humoru.

    • 0 Komentarzy • 87 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 6 lip 2017, 14:58
  • Autotematyzm i niewygodna prawda - recenzja komiksu "Strefa Gazy. Przypisy"

    „Strefa Gazy. Przypisy” Joe Sacco

    „Strefa Gazy. Przypisy” to reportaż niełatwy w odbiorze, bo mówi o rzeczach okrutnych, bezwzględnych i… prawdziwych. Język komiksu posłużył autorowi do przedstawienia czas kryzysu sueskiego, mrocznych dni dla Palestyny, które w roku 1956 przynosiły ludności cywilnej dwóch miast południowej części Strefy Gazy – Chan Junis i Rafah – gdzie doszło do wielkiej tragedii.

    • 0 Komentarzy • 179 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 5 lip 2017, 13:29
  • Gra o Grenlandię - recenzja komiksu "Eryk Rudy. Opowieść zimowa"

    „Eryk Rudy. Opowieść zimowa” Søren Mosdal

    Søren Mosdal w polskiej świadomości komiksowej nie jest jeszcze tak znany, jak być powinien, ostatnio na rynku pojawił się „Nastrond”, ciekawa i surowa opowieść o śmierci. „Eryk Rudy. Opowieść zimowa” z 2016 roku (org. 2014) z kolei był u nas debiutem autora – równie intrygującym i równie surowym, choć opatrzonym zdecydowanie większą dawką kolorów.

    • 0 Komentarzy • 63 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 5 lip 2017, 13:29
  • Thor pobity - recenzja komiksu "Thor. Wikingowie"

    „Thor. Wikingowie” Garth Ennis

    Biorąc pod uwagę szereg nieprzychylnych opinii o powieści graficznej „Thor. Wikingowie”, można mieć obawy, że rzeczywiście nie jest to dzieło warte poznania. Szczególnie, że w pewnym momencie wszelakie motywy z różnych epok historycznych się nawarstwiają, tworząc osobliwą mozaikę, trzymającą się całości za sprawą pozornie cienkiej nitki, zwanej osią fabularną. Jednak po lekturze można stwierdzić, że wiele z tych niepochlebnych opinii było po prostu bardziej niż przesadzone.

    • 0 Komentarzy • 117 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 2 lip 2017, 11:50
  • Nie wszystko jest czarne albo białe - recenzja komiksu "Hulk: Szary"

    „Hulk: Szary” Jeph Loeb, Tim Sale

    Jeph Loeb i Tim Sale w serii „kolorowych” bohaterów Marvel Comics reinterpretuje genezy najpopularniejszych superbohaterów, nadając im psychologicznej głębi i odziera ich z naiwności, jaka towarzyszyła postaciom u początków. Duet komiksiarzy tym razem wziął się za Hulka, szarego olbrzyma, inspirowanego dr Jekyllem i panem Hydem. Nie można odmówić komiksowi uroku i gracji, ale to coś, do czego ten tandem przyzwyczaił swoich wiernych czytelników.

    • 0 Komentarzy • 120 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 30 cze 2017, 21:42
  • Czarna nigdy nie przestanie kąsać - recenzja komiksu "Powrót do domu"

    „Czarna Wdowa. Powrót do domu” Richard K. Morgan

    Seria Marvel Classic stara się przybliżyć kanoniczne historie superbohaterów, stworzone przez wyśmienitych autorów, nierzadko komiksowych tuzów (Frank Miller, Garth Ennis). Wydawnictwo Egmont tym razem sięga po postać stojącą nieco na uboczu wielkich herosów, niepokonanych mścicieli, która dotychczas była pomijana jako protagonistka własnego tytułu, ale teraz na polskim rynku zagościła „Czarna Wdowa. Powrót do domu” w formie powieści graficznej – i nie jest to wcale nużące, nieangażujące czy nie tak spektakularne jak opowieści z Thorem czy Kapitanem Ameryką w roli głównej.

    • 0 Komentarzy • 24 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 28 cze 2017, 21:12

Copyright © 2004-2017 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 23 paź 2017, 17:55 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka