• Mistrz ma zawsze rację - recenzja mangi "Posępny Mononokean" #4

    „Posępny Mononokean #3” Kiri Wazawa

    W trzecim tomie „Posępnego Mononokeana” czytelnicy otrzymują wszystko, co już w ramach dwóch poprzednich tomów zdążyli przeżyć, czyli mnóstwo gagów, dwuznacznych sytuacji oraz dialogów, zabawne, choć nieco żałosne kłótnie głównych bohaterów, no i historia, która w zasadzie jest pretekstem do tego, aby przedstawiać losy i relacje Ashiyi i Abeno.

    • 0 Komentarzy • 82 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 10 sie 2017, 16:37
  • Po raz kolejny szał - recenzja mangi "Bezpańscy literaci" #4

    „Bezpańscy Literaci #4” Kafka Asagiri, Sango Harukawa

    Czego chcieć więcej od dobrej mangi, jak nie ciekawie zarysowanej ekipy bohaterów, wartkiej i wciągającej historii oraz schludnie narysowanych plansz? Właśnie, dla osób szukających wytchnienia i porządnej rozrywki „Bezpańscy literaci” to pozycja jak lemoniada z lodem w upalny dzień.

    • 0 Komentarzy • 70 Wyświetleń
    • Antek Naliata – 10 sie 2017, 13:39
  • Japoński Lovecraft - recenzja mangi "Uzumaki"

    „Uzumaki” Junji Ito

    Szukając ambitnych horrorów w różnych mediach z pewnością kiedyś napotkacie „Uzumaki” Junji Ito, oferującą zupełnie nowy format wrażeń i zagęszczenie odmiennych motywów, ale niejako nawiązujących do wierzeń ludowych Japonii oraz – o dziwo – dzieł Howard P. Lovecrafta. Sam mangaka natomiast określany jest mistrzem grozy. I coś w tym niewątpliwie jest.

    • 0 Komentarzy • 70 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 10 sie 2017, 11:00
  • Dziewczynka z potworami - recenzja mangi "Kuro" #2

    „Kuro #2” Somato

    Pierwszy tom „Kuro” niespecjalnie chwycił mnie za serce, ale wiem, że było to spowodowane raczej uprzednią lekturą, świetną „Dziewczynką w Krainie Potworów”; a że teraz jej zabrakło to i druga część „Kuro” wydaje się lepsza. Chociaż… chyba rzeczywiście taka jest, bo wiele więcej po sobie zostawia, nareszcie kluczowe motywy zaczynają się rozwijać, zaś tajemnica potęgować i podsycać ciekawość czytelnika.

    • 0 Komentarzy • 103 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 10 sie 2017, 10:30
  • Sześć rewolwerowców vol. 2 - recenzja komiksu "Szósty rewolwer 2. Rozdroża"

    „Szósty rewolwer 2. Rozdroża” Cullen Bunn

    „Szósty rewolwer” udowadnia, że western się odradza - czerpiąc przy okazji z innych konwencji, jak horror, opowieść eteryczna czy fantasy – coraz śmielej wkraczając na ścieżki rzadziej eksploatowanych przezeń mediów (choć wyjątki, jak „Lucky Luke” bądź „Binio Bill” nie ucieka uwadze). Dzieło Cullena Bunna i Briana Hurtta z pewnością zasługuje na poświęcenie chwili, aczkolwiek nie należy spodziewać się w nim górnolotnych treści, to raczej rozrywka w przyzwoitym wydaniu.

    • 0 Komentarzy • 188 Wyświetleń
    • Antek Naliata – 3 sie 2017, 11:58
  • Wśród głów oświeconych - recenzja komiksu "Księżycowi marzyciele"

    „Księżycowi Marzyciele” Cedric Villani, Edmund Baudoin

    Wiele osób komiksy traktuje jako proste, rozrywkowe historyjki, medium nie mogące służyć wyższym celom niż zastąpienie nudy chwilą niezobowiązującej przyjemności. Jednak niemało jest znakomitych dzieł w takiej formie, które stały się wyznacznikiem jakości i przekaźnikiem przeróżnych wartości, jak „Sandman” Neila Gaimana, „Wąż wodny” Tony’ego Sandovala czy „Klatki” Dave’a McKeana. Są także w komiksowej oprawie opowieści o istotnych wydarzeniach, osobach niezwykłych w historii świata, starające się edukować, moralizować i pokazywać, że interpretacja pozwala rozwijać się we wszelakich dziedzinach.

    • 0 Komentarzy • 236 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 2 sie 2017, 15:52
  • Groza na miarę Gigera - recenzja mangi "Abara"

    „Abara” Tsutomu Nihei

    Japońscy twórcy komiksów często zaskakują mnie nieprawdopodobnymi wizjami światów, bohaterami zindywidualizowanymi, ale dającymi się ze sobą w pewnych kwestiach identyfikować, oraz historiami wyrazistymi i dość osobliwymi. Taka właśnie jest „Abara” Tsutomu Nihei, czyli połączenie plastycznego kunsztu – i nieco także kreacji – Hansa Gigera i opowiedzianą na nowo, z dodatkiem autorskiej mitologii, apokalipsę.

    • 0 Komentarzy • 65 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 1 sie 2017, 20:36
  • Ghulem być... - recenzja mangi "Tokyo Ghoul" #1-6

    „Tokyo Ghoul #01” Sui Ishida

    Opowieści o zombie (i im podobnym) mają często podobną strukturę, treść i fabularne rozwiązania, do tego dochodzą archetypiczne modele postaci i cechy osobowości, co owocuje lekką (a czasami wręcz mocną) wtórnością i serwowaniem w kółko tych samych motywów. Na szczęście, sześć pierwszych tomów cyklu „Tokyo Ghoul” Sui Ishidy odrobinę przewartościowuje ten nurt i wprowadza odmienne wartości, a mimo to czytelnik ma wrażenie, że najlepsze dopiero przed nim.

    • 0 Komentarzy • 81 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 31 lip 2017, 21:03
  • Dobro ze Złem, walka totalna - recenzja komiksu "Świetlista Brygada"

    „Świetlista Brygada” Peter J. Tomasi

    „Świetlista Brygada” Petera J. Tomasiego i Petera Snejbjerga wlicza się w popkulturowy nurt „błogosławionych Amerykanów”, czyli pokazywania żołnierzy z USA jako tych dobrych, walczących z uciskiem i złem. Na szczęście, oprócz takiego obrazu, można uświadczyć całkiem ciekawego przedstawienia wojny, motywów rodem z Biblii, „Raju utraconego” Miltona, „Boskiej komedii” Dantego czy „Hellboya” Migoli.

    • 0 Komentarzy • 110 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 29 lip 2017, 12:35
  • Schematycznie, chaotycznie i wartko - recenzja komiksu "Wolvernie: Geneza II"

    „Wolverine: Geneza II” Kieron Gillen

    „Wolverine: Geneza II” nie wprowadza niczego odkrywczego do historii i charakteru postaci ze szponami ze stajni Marvela, a chaotyczny układ wydarzeń może wielu zrazić do dalszych przygód z komiksami z Loganem w roli głównej. Jednak dla wytrwałych znajdzie się tutaj odrobinę przyjemności, fani Wolverine’a znajdą w utworze wiele mrugnięć okiem, ale zdecydowanie najciekawsza nie jest tu opowieść, ani tym bardziej przesłanie – którego raczej na próżno by szukać – tylko warstwa graficzna.

    • 0 Komentarzy • 328 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 28 lip 2017, 16:38

Copyright © 2004-2018 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 19 sty 2018, 22:14 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka