• Ghulem być... - recenzja mangi "Tokyo Ghoul" #1-6

    „Tokyo Ghoul #01” Sui Ishida

    Opowieści o zombie (i im podobnym) mają często podobną strukturę, treść i fabularne rozwiązania, do tego dochodzą archetypiczne modele postaci i cechy osobowości, co owocuje lekką (a czasami wręcz mocną) wtórnością i serwowaniem w kółko tych samych motywów. Na szczęście, sześć pierwszych tomów cyklu „Tokyo Ghoul” Sui Ishidy odrobinę przewartościowuje ten nurt i wprowadza odmienne wartości, a mimo to czytelnik ma wrażenie, że najlepsze dopiero przed nim.

    • 0 Komentarzy • 52 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 31 lip 2017, 21:03
  • Dobro ze Złem, walka totalna - recenzja komiksu "Świetlista Brygada"

    „Świetlista Brygada” Peter J. Tomasi

    „Świetlista Brygada” Petera J. Tomasiego i Petera Snejbjerga wlicza się w popkulturowy nurt „błogosławionych Amerykanów”, czyli pokazywania żołnierzy z USA jako tych dobrych, walczących z uciskiem i złem. Na szczęście, oprócz takiego obrazu, można uświadczyć całkiem ciekawego przedstawienia wojny, motywów rodem z Biblii, „Raju utraconego” Miltona, „Boskiej komedii” Dantego czy „Hellboya” Migoli.

    • 0 Komentarzy • 74 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 29 lip 2017, 12:35
  • Schematycznie, chaotycznie i wartko - recenzja komiksu "Wolvernie: Geneza II"

    „Wolverine: Geneza II” Kieron Gillen

    „Wolverine: Geneza II” nie wprowadza niczego odkrywczego do historii i charakteru postaci ze szponami ze stajni Marvela, a chaotyczny układ wydarzeń może wielu zrazić do dalszych przygód z komiksami z Loganem w roli głównej. Jednak dla wytrwałych znajdzie się tutaj odrobinę przyjemności, fani Wolverine’a znajdą w utworze wiele mrugnięć okiem, ale zdecydowanie najciekawsza nie jest tu opowieść, ani tym bardziej przesłanie – którego raczej na próżno by szukać – tylko warstwa graficzna.

    • 0 Komentarzy • 283 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 28 lip 2017, 16:38
  • Podwodna groza - recenzja komiksu "Przebudzenie"

    „Przebudzenie” Scott Snyder

    W pamięci mając znakomity horror Scotta Snydera, „Severed. Pożeracz marzeń”, obawiałem się odrobinę „Przebudzenia”. Na szczęście już dobrze poprowadzony początek sprawił, że historia szybko wciągnęła, a zastosowanie niesztampowych rozwiązań, motywów i gęsta, zbudowana od podstaw atmosfera przyczyniły się do ostatecznego werdyktu. „Przebudzenie” to jedna z najciekawszych graficznych powieści grozy ostatnich lat, aczkolwiek dziwić nie powinien ten fakt nikogo, kto choć raz czytał komiks Snydera.

    • 0 Komentarzy • 125 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 27 lip 2017, 12:14
  • Superdetektyw - recenzja komiksu "Jessica Jones: Alias" #1-3

    „Jessica Jones: Alias” Brian Michael Bendis

    Jessica Jones to jedna z bardziej tajemniczych i niezbyt rozpoznawalnych superbohaterek marvelowskiego poletka. Zasadniczo to druga liga, postać o nie bardzo imponujących zdolnościach, ale zmyśle taktycznym i umiejętnościach detektywistycznych, które stają się motorem napędowym życiowego celu Jones, czyli otworzenia własnej agencji, gdzie będzie mogła spełniać się jako pomoc w rozwiązywaniu spraw zwykłych śmiertelników, ale przede wszystkim specjalizująca się w interesach superbohaterów. O tym właśnie traktuje cykl „Jessica Jones: Alias”, a jego trzy pierwsze tomy dostępne są już na półkach księgarń.

    • 0 Komentarzy • 206 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 23 lip 2017, 18:55
  • Żywe opętania - recenzja komiksu "Outcast: Opętanie" #1-2

    „Outcast: Opętanie” Robert Kirkman

    Dwie pierwsze odsłony „Outcast: Opętanie” Roberta Kirkmana i Paula Azacety utrzymują poziom twórczości scenarzysty, znany między innymi z „Żywych Trupów” (zaadaptowanych na popularny serial: „The Walking Dead”), chociaż tym razem autor bierze się za zgoła inną tematykę, aczkolwiek wciąż utrzymaną w tonie horroru. Motywem przewodnim nie są więc zombie, ale demony i opętania, które nękają mieszkańców niewielkiej, swoiście odizolowanej miejscowości.

    • 0 Komentarzy • 86 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 23 lip 2017, 18:55
  • Prawdziwa saga - recenzja komiksu "Saga" #1-6

    „Saga #1” Brian K. Vaughan

    W sześciu tomach komiksowego cyklu „Saga” pobrzmiewa wiele ważkich tematów, jednak dwa wychodzą przed pozostałe – ogromna wojna i miłość, zdolna przekraczać wszelakie granice i przełamywać bariery uprzedzeniowe. Jasne przesłanie z kolejnymi tomami zaczyna jednak schodzić na dalszy plan i mimo że w czwartej części jest jeszcze wcale wyraźne, to dwie następne odsłony bardziej akcentują motywy typowo przygodowe.

    • 0 Komentarzy • 190 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 20 lip 2017, 20:34
  • Kosmiczna wojna trochę inaczej - recenzja komiksu "Universal War One" #1

    „Universal War One - Wydanie Zbiorcze - Tom 1” Denis Bajram

    Wojna nigdy nie jest czymś przyjemnym, bez względu na arenę, na której rozgrywają się bitwy – na morzu, na ubitej ziemi, w powietrzu, czy w przestrzeni kosmicznej. Sytuacji nie zmienia także to, kto stoi po jednej i drugiej stronie konfliktu. O tym właśnie traktuje graficzna powieść Denisa Bajrama, artysty łączącego estetykę amerykańskiej z zachodnioeuropejską szkołą komiksu, który oddał ciężki, posępny klimat wojny, ale nie zapomniał też o sferach bardziej przyjemnych, rozgrywających się na zapleczu zbrojnych starć.

    • 0 Komentarzy • 74 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 16 lip 2017, 15:48
  • Melancholijny Matt - recenzja komiksu "Daredevil: Żółty"

    „Daredevil Żółty” Jeph Loeb, Tim Sale

    Jeph Loeb i Tim Sale dotychczas połączyli swe siły cztery razy, aby stworzyć marvelowskie dzieła w specyficznej, aczkolwiek nader oryginalnej serii tzw. kolorów, które przewartościowują i niejako odświeżają genezy najsłynniejszych superbohaterów Domu Pomysłów. „Daredevil: Żółty” mierzy się – w podobnym tonie, co „Spider-Man: Niebieski” – z przeszłością Matthewa Murdocka, początkiem kariery samozwańczego stróża prawa oraz radzeniem sobie ze stratami, jakich doświadczył.

    • 0 Komentarzy • 85 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 16 lip 2017, 00:19
  • Ciemność, czyli kot Kuro - recenzja mangi "Kuro" #1

    „Kuro #1” Somato

    Pierwszy tom „Kuro” Somato w zasadzie nie mówi czytelnikom zbyt wiele, do tego podzielony jest na właściwą opowieść (odznaczającą się pełną gamą kolorów) oraz krótkie historie poboczne, swoiste retrospekcje, uzupełniające wiedzę o bohaterce Koko i jej niezwykłym kocie. Jednak mimo że jest to wyłącznie wprowadzenie do cyklu, narracja nie nuży, świat przedstawiony intryguje, zaś postacie odróżniają się od siebie i stanowią zindywidualizowane portrety.

    • 0 Komentarzy • 93 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 15 lip 2017, 13:40

Copyright © 2004-2017 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 23 paź 2017, 17:55 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka