• Obalenie wampirzego mitu - recenzja komiksu "Jam jest Legion" i "Legion. Kroniki"

    „Legion. Kroniki” Fabien Nury

    Wydawać by się mogło, że połączenie motywu nazistów z zombie, wampiryzmem i czarną magią, może przynieść jedynie efekt niczym prosto z kina klasy b. Jednakże francuski scenarzysta Fabien Nury w wyjątkowy sposób udowodnił, iż ten właśnie pomysł może stać się podwaliną dla oryginalnej i poważnej historii w większej mierze będącej kryminałem szpiegowskim aniżeli sztampowym horrorem.

    • 0 Komentarzy • 359 Wyświetleń
    • Antek Naliata – 25 gru 2017, 10:14
  • Star Wars Film, komiksowe adaptacje nowych czasów - recenzja zbiorcza

    „Star Wars Film” Alessandro Ferrari, Kawai Creative Studio, Davide Turotti

    „Star Wars Film”, czyli nowa mini seria komiksowych adaptacji wszystkich Epizodów gwiezdnej sagi. Pierwsza seria obejmuje „Mroczne Widmo”, „Nową Nadzieję” oraz „Przebudzenie Mocy”. Na wstępie należy podkreślić, iż komiks marketingowo i pokoleniowo skierowano do młodszego pokolenia. Wyraźnie czuć tutaj potrzebę poszukiwania nowej rzeszy miłośników Mocy, przyjrzyjmy się bliżej nowym Disneyowskim komiksowym eksperymentom.

  • Samuraj sercem - recenzja komiksu "William Adams, Samuraj"

    „William Adams, Samuraj” Mathieu Mariolle

    Kraj Kwitnącej Wiśni od zawsze dla człowieka zachodu był czymś niezrozumiałym i zarazem fascynującym w swej odmienności kulturowej i historycznej. Jednym z wielu znamienitych przykładów przedstawienia czytelnikom tej kultury jest powieść Jamesa Clavella „Shogun”, gdzie autor literacko oddał losy prawdziwego angielskiego żeglarza Willama Adamsa, który w XVII wieku rozbił się u wybrzeży Japonii. Stworzona przez pisarza postać Johna Blackthorne’a zyskała na popularności dzięki opartemu na książce serialowi, gdzie w anglika wcielił się sam Richard Chamberlain. Teraz za sprawą scenarzysty Mathieu Mariollego oraz rysownika Nicola Genzianella, możemy przyjrzeć się losom tego człowieka na całkowicie obcej dla niego ziemi, przedstawionym w formie wyjątkowo dobrego komiksu.

    • 0 Komentarzy • 298 Wyświetleń
    • Antek Naliata – 18 gru 2017, 13:10
  • Przemierzamy szlak - recenzja komiksu paragrafowego „Rycerze”.

    „”

    Pragniesz życia pełnego przygód? Masz dosyć szkoły, pracy, obowiązków domowych i wścibskiej sąsiadki spod piątki? Jeżeli jesteś przy tym człowiekiem odważnym i pomysłowym, to zapraszamy Cię w mury naszej szacownej Akademii. Z nami staniesz się prawdziwym rycerzem, a Twoje życie będzie pełne przygód (choć nie zagwarantujemy, że potrwa długo).

    • 0 Komentarzy • 245 Wyświetleń
    • Sandra Uryzaj – 15 gru 2017, 21:28
  • Poe Dameron i dylematy dowódcy - recenzja "Star Wars Komiks" 5/2017

    „Star Wars Komiks 5/2017 - Nadciągajca Burza” Charles Soule, Phil Noto

    Październikowy Star Wars Komiks powraca do rozpoczętej w pierwszym numerze bieżącego roku historii o Eskadrze Czarnych. Kontynuacja styczniowego komiksu zdecydowanie pretenduje do miana najlepszych rysowanych opowieści Nowego Kanonu.

  • Białe w czarne - recenzja mangi "Kuro"#3

    „Kuro #3” Somato

    Po dwóch poprzednich tomach „Kuro” można było się nabawić pewnych obaw, co do trzeciej, wieńczącej cykl części, ale spokojnie, jak się okazuje Somato potrafi wyjaśnić i związać wszystko ze sobą nie zarzucając czytelnika lawiną informacji. A po lekturze mangi bez ogródek można stwierdzić, że jest to najciekawszy tom z miniserii.

    • 0 Komentarzy • 173 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 5 gru 2017, 17:07
  • Człowieczeństwo w czasach końca - recenzja komiksu "Ziemia swoich synów"

    „Ziemia swoich synów” Gipi

    „Ziemia swoich synów” zdawać by się mogło uderza w podobne struny ludzkiej duszy, co „Droga” Cormaca McCarthy’ego, „Bestie z południowych krain” Benha Zeitlina czy „I Am Alive” Ubisoftu, aczkolwiek stara się też zaakcentować zupełnie inne problemy. Jednak nie można zaprzeczyć temu, że komiks idealnie wpisuje się w postapokaliptyczny nurt pytający o człowieczeństwo i zachowanie ludzkości w obliczu ciężkiej próby.

    • 0 Komentarzy • 303 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 5 gru 2017, 14:16
  • O rozpadającej się rodzinie z perspektywy dziecka - recenzja komiksu "Dodo"

    „Dodo” Felipe Nunes

    Wydawać by się mogło, że krótka historyjka obrazkowa o przyjaźni małej dziewczynki z wielkim, różowym ptakiem dodo będzie rozrywką skierowaną wyłącznie do najmłodszego grona odbiorców. Jednakże autor wykorzystał punkt widzenia sześcioletniej dziewczynki do przemycenia poważnych i wielce aktualnych w dzisiejszych czasach problemów rodzinnych.

    • 0 Komentarzy • 437 Wyświetleń
    • Antek Naliata – 1 gru 2017, 15:55
  • O poszukiwaniu ego i gadziej zemście - recenzja komiksu Star Wars Legendy: Cienie Imperium - Ewolucja

    „Star Wars: Cienie Imperium - Ewolucja” Steve Perry, Ron Randall

    • 0 Komentarzy • 319 Wyświetleń
    • Marcin 'Lekt' Wiatrak – 1 paź 2017, 11:44
  • Pogaństwo się obroni - recenzja komiksu "Przeklęta puszcza 1280"

    „Przeklęta puszcza 1280” Mariusz Moroz

    „Przeklęta puszcza 1280” Mariusza Moroza koncepcyjnie wpisuje się w swoisty nurt słowiańskości w dziedzinach artystyczno-naukowych, jaki od paru lat zaczyna płonąć coraz jaśniejszym światłem, a jako pomysł sam w sobie robi całkiem obiecujące wrażenie. Niestety, fabuła została potraktowana odrobinę po macoszemu, bohaterowie nie do końca przekonują, zaś potencjał nie zostaje należycie wykorzystany. Świat przedstawiony nie wystarcza, aby udźwignąć całość i wspiąć się na godne miejsce.

    • 0 Komentarzy • 143 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 28 wrz 2017, 17:13

Copyright © 2004-2018 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 23 kwi 2018, 08:29 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka