• Trzech muszkieterów znowu razem! - recenzja mangi "Magi" #4

    „Magi #4” Shinobu Ohtaka

    Czwarty tom „Magi” czyni z drobnego motywu poprzedniego tomu punkt wyjścia do dalszej fabuły cyklu, która roztacza horyzont szerzej – do tego wraca cała trójka naszych bohaterów, choć nie oznacza to wcale, że wciąż mają taki sam status, jak wtedy, gdy odbiorca mógł obserwować ich losy po raz ostatni. Shinobu Ohtaka zdaje sobie sprawę, co zrobić, aby intryga utworu magnetyzowała, ale zarysowanie nowych miejsc, relacji i postaci odrobinę zwolniło tempo akcji. Jednak nie wpływa to aż tak znacząco na odbiór, lecz względem poprzedniego tomu jest nieco gorzej.

    • 0 Komentarzy • 207 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 6 kwi 2017, 18:39
  • Władczyni pluszaków - recenzja mangi "Doll Star: Wariant Mocy Słów"

    „Doll Star: Wariant Mocy Słów” Satomi Ran

    Po raz kolejny otrzymujemy od Waneko jednotomówkę przyjemną i schludną wizualnie, lecz pozostawiającą po sobie wielki niedosyt – miejmy nadzieję, że autorka nie porzuci potencjału świata przedstawionego i postanowi rozwinąć któryś z wielu wątków, które pojawiły się na kartach komiksu, ale nie zostały zamknięte.

    • 0 Komentarzy • 183 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 22 mar 2017, 18:41
  • Debiut Serafina - recenzja mangi "Serafin Dni Ostatnich" #4

    „Serafin Dni Ostatnich #4” Kagami Takaya

    Sięgając po rozrywkowe komiksy oczekuje się tego, że zaangażują nas emocjonalnie oraz wciągną w wartką, przykuwającą uwagę intrygę, która ani nie będzie zbyt rozbudowana, ani przesadnie uboga, do tego wypadałoby, aby kreacje bohaterów w jakiś sposób odzwierciedlały ludzkie problemy i rozterki, co pomaga identyfikowaniu się z nimi. „Serafin Dni Ostatnich” spełnia wszystkie powyższe, zaś fakt, że utrzymany jest w poetyce typowej dla popularnych mang, czyli ogrom specyficznego japońskiego dowcipu i szablonowych scen wcale nie wpływają na jakość odbioru.

    • 0 Komentarzy • 201 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 19 mar 2017, 15:09
  • Detektywi specjalnej troski - recenzja mangi "Bezpańscy literaci" #1

    „Bezpańscy literaci #1” Kafka Asagiri

    Jest w poetyce komiksu japońskiego paręnaście swoistych archetypów i toposów, które pojawiają się nagminnie w mangach – do takich motywów należą choćby: szkoła, demony czy wątki detektywistycznie właśnie. „Bezpańscy literaci” opierają się na ostatnim z nich, ale nie jest to bynajmniej klasyczny kryminał, zarówno jeśli rozchodzi się o sposób prowadzenia narracji, jak i powagę oraz umiejętności bohaterów.

    • 0 Komentarzy • 189 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 19 lut 2017, 09:55
  • Baśń się baje… - recenzja komiksu "Baśnie. Królewna Śnieżka"

    „Baśnie. Królewna Śnieżka” Bill Willingham

    Dziewiętnasta odsłona oryginalnej i bardzo ciekawej serii „Baśnie” Billa Willinghama wyraźnie zmierza ku końcowi cyklu. Scenarzysta stara się uzupełniać główny wątek, którego stery już na dobre przejęła rodzina Bigby’ego Wilka i Królewny Śnieżki, pobocznymi motywami – raz wychodzi to interesująco, a w drugim wypadku odnosi się wrażenie wplatania i rozwałkowywania opowieści „na siłę”. Jeżeli zaś spojrzymy na trzony fabuły – jest gorzej od poprzedniej części, ale wciąż intrygująco, bowiem tom osiemnasty niełatwo było - i zapewne już się nie uda - przebić.

    • 0 Komentarzy • 286 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 18 lut 2017, 20:39
  • Nowych przygód czar - recenzja mangi "Magi" #3

    „Magi: Labyrinth of Magic: tom 3” Shinobu Ohtaka

    Połączenie fantasy, komedii i obyczajowo-politycznej historii to nie lada gratka, szczególnie, gdy zabiera się za to twórca z zupełnie odmiennego dla nas kręgu kulturowego – możemy mieć wówczas obawy, co do efektu końcowego, który jemu zrozumiały i oczywisty, dla nas może być wręcz zagadką Sfinksa. Niemniej Shinobu Ohtaka wychodzi z takiego pojedynku nie tylko z tarczą, ale i spójną, sensowną (na swój sposób) oraz nafaszerowaną niewybrednym dowcipem opowieścią, która zajmie chwilę, zapewni rozrywkę, a przy tym zaoferuje (lecz nie wprost) parę powodów do refleksji.

    • 0 Komentarzy • 231 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 17 lut 2017, 14:48
  • Róża marnotrawna – recenzja mangi „Requiem Króla Róż” #6

    „Requiem Króla Róż #6” Aya Kanno

    Wojna Dwóch Róż nie ustaje, choć to kto z kim, kto przeciw komu, zaczyna się mieszać – autor bazując na historii w ciekawy sposób odtwarza i moduluje wątki jednego z ważniejszych konfliktów w dziejach Anglii. Rozterki wewnętrzne bohaterów, gwałtowne zmiany w układzie sił, ogromne starcia, dobrzy królowie, dworskie knowania czy zdrady kumulują się w szóstej odsłonie „Requiem Króla Róż”, cyklu zmierzającego do ostatecznych momentów kulminacyjnych.

    • 0 Komentarzy • 229 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 15 lut 2017, 15:59
  • Jeszcze większe zło – recenzja komiksu „Amerykański wampir” #8

    „Amerykański wampir #8” Scott Snyder

    Scott Snyder, Rafael Albuquerque i reszta ekipy nie ustępują, wciąż dostarczając komiksowemu medium nieprzeciętnej grozy, zrewolucjonizowanych motywów wampirycznych oraz humoru w najczarniejszej postaci. Taki graficzny melanż chyba tylko w ich wydaniu mógł zostać tak znakomicie zrealizowany, a zadanie i konkurencja nie były małe.

    • 0 Komentarzy • 190 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 9 lut 2017, 16:17
  • Uratować i strzelić sobie selfie – recenzja komiksu „Niezwykła”

    „Ms. Marvel: Niezwykła” G. Willow Wilson

    „Z wielką mocą wiąże się wielka odpowiedzialność”, rzekł Ben Parker, przewartościowując postrzeganie superumiejętności i akcentując zobowiązania, jakie za sobą niosą, bowiem bycie herosem nie oznacza wyłącznie posiadania nadnaturalnych zdolności, lecz wymaga od posiadacza pewnych zachowań. Właśnie taką lekcję stara się sparafrazować G. Willow Wilson, która stworzyła nader intrygujący scenariusz do „Ms. Marvel. Niezwykłej” – i tam też główna bohaterka musi sobie to uświadomić.

    • 0 Komentarzy • 255 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 4 lut 2017, 14:33
  • Thornado – recenzja komiksu „Boża bomba”

    „Boża Bomba” Jason Aaron

    Jason Aaron doskonale zdaje sobie sprawę, czego oczekują od superbohaterskiego komiksu miłośnicy tego nurtu, dlatego też nie próbuje „na siłę” przewartościowywać ich predylekcji, ale stara się ich usatysfakcjonować. Chociaż tych, którzy przyzwyczaili się do narracji pierwszego tomu może odrobinę zdziwić zmiana strukturalna, jaką autor w tym tomie zastosował. Z kolei Esab Ribic nieprzerwalnie robi wrażenie rysunkami, ciekawie i żywo ilustrującymi konkretne sceny.

    • 0 Komentarzy • 285 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 3 lut 2017, 18:16
  • Ostatnie artykuły

Copyright © 2004-2017 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 28 cze 2017, 11:42 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka