• Pokuta - recenzja mangi "Gdy zapłaczą cykady" #8

    „Gdy zapłaczą cykady Tom 8 - Księga pokuty cz. 2” Jiro Suzuki, Karin Suzuragi, Ryukishi07, Yoshiki Tonogai, Yutori Houjyou

    Część druga księgi pokuty, stanowiąca zarazem już ósmy tom z serii „Cykad”, jak przystało na księgę odpowiedzi, przedstawia czytelnikowi kolejną dawkę wyjaśnień i nowego spojrzenia na znane już wydarzenia z „Księgi uprowadzenia przez demony”. Jednakże, co najważniejsze w tym tomie, czytelnik zaznajomiony z serią od razu spostrzeże jego inną, głębszą i niezaprzeczalnie przełomową wymowę. Bowiem kontynuowany tutaj wątek Reny Ryuuguu, jej tajemnic i problemów, kończy się w niespotykany jak dotąd, bezkrwawy sposób.

    • 0 Komentarzy • 42 Wyświetlenia
    • Antek Naliata – 7 wrz 2017, 17:52
  • Hermosos, tristes recuerdos - recenzja komiksu "Niewidzialne echa"

    „Niewidzialne echa” Tony Sandoval (scenariusz), Grazia la Padula (rysunek)

    Komiks „Niewidzialne echa” wyłamuje się odrobinę z pozostałych opowieści niesamowitych Tony’ego Sandovala, jak „Nokturno”, „Wąż wodny” czy „Tysiąc sztormów”, choć pozostaje z nimi w ścisłej, ale mglistej relacji. No i przede wszystkim za warsztat graficzny odpowiada w tym utworze Grazia la Padula, czego aż tak bardzo się nie odczuwa, bowiem wyraźnie widać wpływ Sandovala na jej twórczość. A sądziłem, że wizualnie w takiej estetyce nikt oprócz komiksiarza nie zdoła mnie tak urzec… Jak łatwo się pomylić.

    • 0 Komentarzy • 180 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 6 wrz 2017, 19:35
  • O sadze, tylko przyjacielskiej - recenzja komiksu "Saga o Atlasie i Axisie" t. 1-4

    „Saga o Atlasie i Axisie. Tom 4” Pau

    Zamknięta w czterech tomach „Saga o Atlasie i Axisie” stanowi wielowątkową opowieść zarówno dla młodych czytelników (choć raczej w kwiecie nastoletnim, niż dziecięcym) oraz dorosłych, nie bojących się odrobinę infantylnych, ale za to pouczających i intertekstualnych treści. Graficzna powieść zahacza bowiem i o szerokorozumianą popkulturę, i nauki ścisłe (z naciskiem na biologię, historię naturalną, a także fizykę), ale nie zapomina również o teologii i paraboli zawartych w Biblii, czego najlepszym przykładem sparafrazowana przypowieść o ziarenku gorczycy, umieszczona w trzecim tomie „Sagi”.

    • 0 Komentarzy • 108 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 4 wrz 2017, 18:37
  • Mistrz ma zawsze rację - recenzja mangi "Posępny Mononokean" #4

    „Posępny Mononokean #3” Kiri Wazawa

    W trzecim tomie „Posępnego Mononokeana” czytelnicy otrzymują wszystko, co już w ramach dwóch poprzednich tomów zdążyli przeżyć, czyli mnóstwo gagów, dwuznacznych sytuacji oraz dialogów, zabawne, choć nieco żałosne kłótnie głównych bohaterów, no i historia, która w zasadzie jest pretekstem do tego, aby przedstawiać losy i relacje Ashiyi i Abeno.

    • 0 Komentarzy • 52 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 10 sie 2017, 16:37
  • Po raz kolejny szał - recenzja mangi "Bezpańscy literaci" #4

    „Bezpańscy Literaci #4” Kafka Asagiri, Sango Harukawa

    Czego chcieć więcej od dobrej mangi, jak nie ciekawie zarysowanej ekipy bohaterów, wartkiej i wciągającej historii oraz schludnie narysowanych plansz? Właśnie, dla osób szukających wytchnienia i porządnej rozrywki „Bezpańscy literaci” to pozycja jak lemoniada z lodem w upalny dzień.

    • 0 Komentarzy • 43 Wyświetlenia
    • Antek Naliata – 10 sie 2017, 13:39
  • Japoński Lovecraft - recenzja mangi "Uzumaki"

    „Uzumaki” Junji Ito

    Szukając ambitnych horrorów w różnych mediach z pewnością kiedyś napotkacie „Uzumaki” Junji Ito, oferującą zupełnie nowy format wrażeń i zagęszczenie odmiennych motywów, ale niejako nawiązujących do wierzeń ludowych Japonii oraz – o dziwo – dzieł Howard P. Lovecrafta. Sam mangaka natomiast określany jest mistrzem grozy. I coś w tym niewątpliwie jest.

    • 0 Komentarzy • 41 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 10 sie 2017, 11:00
  • Dziewczynka z potworami - recenzja mangi "Kuro" #2

    „Kuro #2” Somato

    Pierwszy tom „Kuro” niespecjalnie chwycił mnie za serce, ale wiem, że było to spowodowane raczej uprzednią lekturą, świetną „Dziewczynką w Krainie Potworów”; a że teraz jej zabrakło to i druga część „Kuro” wydaje się lepsza. Chociaż… chyba rzeczywiście taka jest, bo wiele więcej po sobie zostawia, nareszcie kluczowe motywy zaczynają się rozwijać, zaś tajemnica potęgować i podsycać ciekawość czytelnika.

    • 0 Komentarzy • 73 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 10 sie 2017, 10:30
  • Sześć rewolwerowców vol. 2 - recenzja komiksu "Szósty rewolwer 2. Rozdroża"

    „Szósty rewolwer 2. Rozdroża” Cullen Bunn

    „Szósty rewolwer” udowadnia, że western się odradza - czerpiąc przy okazji z innych konwencji, jak horror, opowieść eteryczna czy fantasy – coraz śmielej wkraczając na ścieżki rzadziej eksploatowanych przezeń mediów (choć wyjątki, jak „Lucky Luke” bądź „Binio Bill” nie ucieka uwadze). Dzieło Cullena Bunna i Briana Hurtta z pewnością zasługuje na poświęcenie chwili, aczkolwiek nie należy spodziewać się w nim górnolotnych treści, to raczej rozrywka w przyzwoitym wydaniu.

    • 0 Komentarzy • 139 Wyświetleń
    • Antek Naliata – 3 sie 2017, 11:58
  • Wśród głów oświeconych - recenzja komiksu "Księżycowi marzyciele"

    „Księżycowi Marzyciele” Cedric Villani, Edmund Baudoin

    Wiele osób komiksy traktuje jako proste, rozrywkowe historyjki, medium nie mogące służyć wyższym celom niż zastąpienie nudy chwilą niezobowiązującej przyjemności. Jednak niemało jest znakomitych dzieł w takiej formie, które stały się wyznacznikiem jakości i przekaźnikiem przeróżnych wartości, jak „Sandman” Neila Gaimana, „Wąż wodny” Tony’ego Sandovala czy „Klatki” Dave’a McKeana. Są także w komiksowej oprawie opowieści o istotnych wydarzeniach, osobach niezwykłych w historii świata, starające się edukować, moralizować i pokazywać, że interpretacja pozwala rozwijać się we wszelakich dziedzinach.

    • 0 Komentarzy • 145 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 2 sie 2017, 15:52
  • Groza na miarę Gigera - recenzja mangi "Abara"

    „Abara” Tsutomu Nihei

    Japońscy twórcy komiksów często zaskakują mnie nieprawdopodobnymi wizjami światów, bohaterami zindywidualizowanymi, ale dającymi się ze sobą w pewnych kwestiach identyfikować, oraz historiami wyrazistymi i dość osobliwymi. Taka właśnie jest „Abara” Tsutomu Nihei, czyli połączenie plastycznego kunsztu – i nieco także kreacji – Hansa Gigera i opowiedzianą na nowo, z dodatkiem autorskiej mitologii, apokalipsę.

    • 0 Komentarzy • 35 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 1 sie 2017, 20:36

Copyright © 2004-2017 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 23 paź 2017, 17:55 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka