• Schematycznie, chaotycznie i wartko - recenzja komiksu "Wolvernie: Geneza II"

    „Wolverine: Geneza II” Kieron Gillen

    „Wolverine: Geneza II” nie wprowadza niczego odkrywczego do historii i charakteru postaci ze szponami ze stajni Marvela, a chaotyczny układ wydarzeń może wielu zrazić do dalszych przygód z komiksami z Loganem w roli głównej. Jednak dla wytrwałych znajdzie się tutaj odrobinę przyjemności, fani Wolverine’a znajdą w utworze wiele mrugnięć okiem, ale zdecydowanie najciekawsza nie jest tu opowieść, ani tym bardziej przesłanie – którego raczej na próżno by szukać – tylko warstwa graficzna.

    • 0 Komentarzy • 231 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 28 lip 2017, 16:38
  • Podwodna groza - recenzja komiksu "Przebudzenie"

    „Przebudzenie” Scott Snyder

    W pamięci mając znakomity horror Scotta Snydera, „Severed. Pożeracz marzeń”, obawiałem się odrobinę „Przebudzenia”. Na szczęście już dobrze poprowadzony początek sprawił, że historia szybko wciągnęła, a zastosowanie niesztampowych rozwiązań, motywów i gęsta, zbudowana od podstaw atmosfera przyczyniły się do ostatecznego werdyktu. „Przebudzenie” to jedna z najciekawszych graficznych powieści grozy ostatnich lat, aczkolwiek dziwić nie powinien ten fakt nikogo, kto choć raz czytał komiks Snydera.

    • 0 Komentarzy • 91 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 27 lip 2017, 12:14
  • Superdetektyw - recenzja komiksu "Jessica Jones: Alias" #1-3

    „Jessica Jones: Alias” Brian Michael Bendis

    Jessica Jones to jedna z bardziej tajemniczych i niezbyt rozpoznawalnych superbohaterek marvelowskiego poletka. Zasadniczo to druga liga, postać o nie bardzo imponujących zdolnościach, ale zmyśle taktycznym i umiejętnościach detektywistycznych, które stają się motorem napędowym życiowego celu Jones, czyli otworzenia własnej agencji, gdzie będzie mogła spełniać się jako pomoc w rozwiązywaniu spraw zwykłych śmiertelników, ale przede wszystkim specjalizująca się w interesach superbohaterów. O tym właśnie traktuje cykl „Jessica Jones: Alias”, a jego trzy pierwsze tomy dostępne są już na półkach księgarń.

    • 0 Komentarzy • 164 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 23 lip 2017, 18:55
  • Żywe opętania - recenzja komiksu "Outcast: Opętanie" #1-2

    „Outcast: Opętanie” Robert Kirkman

    Dwie pierwsze odsłony „Outcast: Opętanie” Roberta Kirkmana i Paula Azacety utrzymują poziom twórczości scenarzysty, znany między innymi z „Żywych Trupów” (zaadaptowanych na popularny serial: „The Walking Dead”), chociaż tym razem autor bierze się za zgoła inną tematykę, aczkolwiek wciąż utrzymaną w tonie horroru. Motywem przewodnim nie są więc zombie, ale demony i opętania, które nękają mieszkańców niewielkiej, swoiście odizolowanej miejscowości.

    • 0 Komentarzy • 43 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 23 lip 2017, 18:55
  • Prawdziwa saga - recenzja komiksu "Saga" #1-6

    „Saga #1” Brian K. Vaughan

    W sześciu tomach komiksowego cyklu „Saga” pobrzmiewa wiele ważkich tematów, jednak dwa wychodzą przed pozostałe – ogromna wojna i miłość, zdolna przekraczać wszelakie granice i przełamywać bariery uprzedzeniowe. Jasne przesłanie z kolejnymi tomami zaczyna jednak schodzić na dalszy plan i mimo że w czwartej części jest jeszcze wcale wyraźne, to dwie następne odsłony bardziej akcentują motywy typowo przygodowe.

    • 0 Komentarzy • 149 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 20 lip 2017, 20:34
  • Kosmiczna wojna trochę inaczej - recenzja komiksu "Universal War One" #1

    „Universal War One - Wydanie Zbiorcze - Tom 1” Denis Bajram

    Wojna nigdy nie jest czymś przyjemnym, bez względu na arenę, na której rozgrywają się bitwy – na morzu, na ubitej ziemi, w powietrzu, czy w przestrzeni kosmicznej. Sytuacji nie zmienia także to, kto stoi po jednej i drugiej stronie konfliktu. O tym właśnie traktuje graficzna powieść Denisa Bajrama, artysty łączącego estetykę amerykańskiej z zachodnioeuropejską szkołą komiksu, który oddał ciężki, posępny klimat wojny, ale nie zapomniał też o sferach bardziej przyjemnych, rozgrywających się na zapleczu zbrojnych starć.

    • 0 Komentarzy • 44 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 16 lip 2017, 15:48
  • Melancholijny Matt - recenzja komiksu "Daredevil: Żółty"

    „Daredevil Żółty” Jeph Loeb, Tim Sale

    Jeph Loeb i Tim Sale dotychczas połączyli swe siły cztery razy, aby stworzyć marvelowskie dzieła w specyficznej, aczkolwiek nader oryginalnej serii tzw. kolorów, które przewartościowują i niejako odświeżają genezy najsłynniejszych superbohaterów Domu Pomysłów. „Daredevil: Żółty” mierzy się – w podobnym tonie, co „Spider-Man: Niebieski” – z przeszłością Matthewa Murdocka, początkiem kariery samozwańczego stróża prawa oraz radzeniem sobie ze stratami, jakich doświadczył.

    • 0 Komentarzy • 50 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 16 lip 2017, 00:19
  • Ciemność, czyli kot Kuro - recenzja mangi "Kuro" #1

    „Kuro #1” Somato

    Pierwszy tom „Kuro” Somato w zasadzie nie mówi czytelnikom zbyt wiele, do tego podzielony jest na właściwą opowieść (odznaczającą się pełną gamą kolorów) oraz krótkie historie poboczne, swoiste retrospekcje, uzupełniające wiedzę o bohaterce Koko i jej niezwykłym kocie. Jednak mimo że jest to wyłącznie wprowadzenie do cyklu, narracja nie nuży, świat przedstawiony intryguje, zaś postacie odróżniają się od siebie i stanowią zindywidualizowane portrety.

    • 0 Komentarzy • 61 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 15 lip 2017, 13:40
  • Wampirze przygody - recenzja komiksu "Mały wampir"

    „Mały Wampir” Joann Sfar

    Joann Sfar, komiksowy twórca dzieł skierowanych najczęściej dla dorosłych, zabiera się tym razem za opowieść dla nieco młodszych czytelników, chociaż i starsi powinni znaleźć w albumie wiele dobrego, szczególnie, że autor nie zamierza odrzucać dwuznaczności oraz sprośnego humoru. Choć nie należy spodziewać się go w nadmiarze, bowiem większość treści jest subtelna i pouczająca.

    • 0 Komentarzy • 42 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 12 lip 2017, 12:38
  • Cisza przed burzą - recenzja mangi "Serafin Dni Ostatnich" #6

    „Serafin Dni Ostatnich” Kagami Takaya

    Takaya Kagami potrafi stworzyć ciekawe wątki i snuć je po morzach niespokojnej narracji tak, aby zaskoczyć odbiorcę i sprawić, żeby twarz wykrzywiła mu się w uśmiechu. Jednak ostatnio rozpoczął eksplorować sfery powtarzalnych a oklepanych motywów, niekoniecznie przypadających do gustu czytelnikowi, nawet poszukującemu w lekturze wyłącznie rozrywki. W utworze Kagamiego są też jasne akcenty – i te nadrabiają słabostki fabularnych potknięć i złych wyborów twórcy.

    • 0 Komentarzy • 47 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 11 lip 2017, 11:37

Copyright © 2004-2017 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 18 sie 2017, 04:08 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka