• Człowieczeństwo w czasach końca - recenzja komiksu "Ziemia swoich synów"

    „Ziemia swoich synów” Gipi

    „Ziemia swoich synów” zdawać by się mogło uderza w podobne struny ludzkiej duszy, co „Droga” Cormaca McCarthy’ego, „Bestie z południowych krain” Benha Zeitlina czy „I Am Alive” Ubisoftu, aczkolwiek stara się też zaakcentować zupełnie inne problemy. Jednak nie można zaprzeczyć temu, że komiks idealnie wpisuje się w postapokaliptyczny nurt pytający o człowieczeństwo i zachowanie ludzkości w obliczu ciężkiej próby.

    • 0 Komentarzy • 244 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 5 paź 2017, 13:16
  • O poszukiwaniu ego i gadziej zemście - recenzja komiksu Star Wars Legendy: Cienie Imperium - Ewolucja

    „Star Wars: Cienie Imperium - Ewolucja” Steve Perry, Ron Randall

    • 0 Komentarzy • 255 Wyświetleń
    • Marcin 'Lekt' Wiatrak – 1 paź 2017, 11:44
  • Pogaństwo się obroni - recenzja komiksu "Przeklęta puszcza 1280"

    „Przeklęta puszcza 1280” Mariusz Moroz

    „Przeklęta puszcza 1280” Mariusza Moroza koncepcyjnie wpisuje się w swoisty nurt słowiańskości w dziedzinach artystyczno-naukowych, jaki od paru lat zaczyna płonąć coraz jaśniejszym światłem, a jako pomysł sam w sobie robi całkiem obiecujące wrażenie. Niestety, fabuła została potraktowana odrobinę po macoszemu, bohaterowie nie do końca przekonują, zaś potencjał nie zostaje należycie wykorzystany. Świat przedstawiony nie wystarcza, aby udźwignąć całość i wspiąć się na godne miejsce.

    • 0 Komentarzy • 104 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 28 wrz 2017, 17:13
  • Arystokracji mówimy precz! - recenzja mangi "Serafin Dni Ostatnich" #7

    „Serafin Dni Ostatnich #7” Kagami Takaya

    Czego można było oczekiwać po siódmym tomie „Serafina Dni Ostatnich”, skoro przez kilka ostatnich akcja skupiała się wokół ograniczonego pola, a niektóre części w większości były lekko przegadane i bazowały na rozwoju bohaterów? Na pewno nowych lokacji i odrobiny sensacji – i to właśnie są główne punkty napędzające fabułę, bohaterowie zmierzają do nowego miejsca, na największy w dziejach postapokaliptycznej ludzkości odwet, żartując i dokuczając (przyjacielsko) sobie ile się da. A gdy już trafiają do celu, nie ma zbyt wiele czasu na złapanie oddechu.

    • 0 Komentarzy • 70 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 21 wrz 2017, 17:07
  • Wystarczyła jedna galopada - recenzja mangi "Magi" #7

    „Magi #7” Shinobu Ohtaka

    Siódma odsłona mangi „Magi” Labirynt magii” Shinobu Ohtaka zdaje się wracać na stare dobre tory i nareszcie posuwa fabułę odpowiednio naprzód, nie zatrzymując się na zbędne i zapychające wydarzenia. Cała akcja opiera się tu na linearnym dotarciu przez jednego bohatera do celu, pokonując przeszkody i przeciwników, a gdy już dociera na miejsce, wdraża swój idealistyczny plan w życie. Wtedy właśnie następuje większy zwrot fabuły, który zapewne autorka rozwijać będzie w kolejnych tomach…

    • 0 Komentarzy • 62 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 21 wrz 2017, 15:12
  • Odór śmierci - recenzja mangi "Gyo"

    „Gyo” Junji Ito

    Junji Ito, autor m.in. słynnej mangi „Uzumaki”, jest świetnie znanym rysownikiem horrorów, które charakteryzują się specyficznym i wyjątkowym klimatem oraz nietypową fabułą. Tym razem serwuje nam swoje spojrzenie na koszmar związany z pewnymi osobliwymi rybami i czemuś upiornemu, co im towarzyszy.

    • 0 Komentarzy • 104 Wyświetlenia
    • Antek Naliata – 12 wrz 2017, 10:51
  • Baśń się baje, chłopiec ghulem się staje - recenzja mangi "Tokyo Ghoul" #7-14

    „Tokyo Ghoul #7” Sui Ishida

    Wydarzenia z poprzednich tomów stanowiły tak naprawdę tylko preludium do tego, co dopiero zaczyna się dziać w historii Kanekiego. Gdy na horyzoncie widać nadchodzące zagrożenie ze strony Inspektorów, ghoule toczą walkę z Aogiri a Kaneki ze samym sobą. Bohaterowie podejmują trudne, oraz nieodwracalne w skutkach decyzje, które nieuchronnie dążą do krwawego zakończenia tej historii. Na drodze do tego czeka jednak jeszcze parę bitew i walk do stoczenia.

    • 0 Komentarzy • 112 Wyświetlenia
    • Antek Naliata – 12 wrz 2017, 10:51
  • Pokuta - recenzja mangi "Gdy zapłaczą cykady" #8

    „Gdy zapłaczą cykady Tom 8 - Księga pokuty cz. 2” Jiro Suzuki, Karin Suzuragi, Ryukishi07, Yoshiki Tonogai, Yutori Houjyou

    Część druga księgi pokuty, stanowiąca zarazem już ósmy tom z serii „Cykad”, jak przystało na księgę odpowiedzi, przedstawia czytelnikowi kolejną dawkę wyjaśnień i nowego spojrzenia na znane już wydarzenia z „Księgi uprowadzenia przez demony”. Jednakże, co najważniejsze w tym tomie, czytelnik zaznajomiony z serią od razu spostrzeże jego inną, głębszą i niezaprzeczalnie przełomową wymowę. Bowiem kontynuowany tutaj wątek Reny Ryuuguu, jej tajemnic i problemów, kończy się w niespotykany jak dotąd, bezkrwawy sposób.

    • 0 Komentarzy • 70 Wyświetleń
    • Antek Naliata – 7 wrz 2017, 17:52
  • Hermosos, tristes recuerdos - recenzja komiksu "Niewidzialne echa"

    „Niewidzialne echa” Tony Sandoval (scenariusz), Grazia la Padula (rysunek)

    Komiks „Niewidzialne echa” wyłamuje się odrobinę z pozostałych opowieści niesamowitych Tony’ego Sandovala, jak „Nokturno”, „Wąż wodny” czy „Tysiąc sztormów”, choć pozostaje z nimi w ścisłej, ale mglistej relacji. No i przede wszystkim za warsztat graficzny odpowiada w tym utworze Grazia la Padula, czego aż tak bardzo się nie odczuwa, bowiem wyraźnie widać wpływ Sandovala na jej twórczość. A sądziłem, że wizualnie w takiej estetyce nikt oprócz komiksiarza nie zdoła mnie tak urzec… Jak łatwo się pomylić.

    • 0 Komentarzy • 255 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 6 wrz 2017, 19:35
  • O sadze, tylko przyjacielskiej - recenzja komiksu "Saga o Atlasie i Axisie" t. 1-4

    „Saga o Atlasie i Axisie. Tom 4” Pau

    Zamknięta w czterech tomach „Saga o Atlasie i Axisie” stanowi wielowątkową opowieść zarówno dla młodych czytelników (choć raczej w kwiecie nastoletnim, niż dziecięcym) oraz dorosłych, nie bojących się odrobinę infantylnych, ale za to pouczających i intertekstualnych treści. Graficzna powieść zahacza bowiem i o szerokorozumianą popkulturę, i nauki ścisłe (z naciskiem na biologię, historię naturalną, a także fizykę), ale nie zapomina również o teologii i paraboli zawartych w Biblii, czego najlepszym przykładem sparafrazowana przypowieść o ziarenku gorczycy, umieszczona w trzecim tomie „Sagi”.

    • 0 Komentarzy • 139 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 4 wrz 2017, 18:37

Copyright © 2004-2018 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 19 sty 2018, 22:13 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka