• Arcydzieło komiksu wschodniego? - recenzja mangi "Dziewczynka w Krainie Przeklętych" #1

    „Dziewczynka w Krainie Potworów #1” Nagabe

    Ostatnimi czasy mam wrażenie, że albo się przejadłem popkulturowymi daniami, albo coraz częściej produkuje się pełnowartościowe opowieści angażujące czytelnika od deski do deski. Kolejne chwile i tytuły przybliżały mnie do przekonania, że przejadłem się tym wszystkim i muszę odsapnąć – na szczęście w sukurs przybyła mi „Dziewczynka w Krainie Przeklętych”, pokazująca, że to nie ze mną jest coś nie tak, ale z ogólnodostępną sztuką literacko-filmowo-komiksową, coraz częściej staczającą się we wtórność i schematyczność, a same konwencje miast kroczyć dumnie z awangardą, zaczynają raz za razem przystopowywać w ariergardzie. Na śniadanie, obiad, deser serwując odgrzewane kotlety.

    • 0 Komentarzy • 941 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 10 cze 2017, 15:21
  • Kres Wojny Dwóćh Róż - recenzja mangi "Requiem Króla Róż" #7

    „Requiem Króla Róż #07” Aya Kanno

    Siódmy tom „Requiem Króla Róż” można określić „epizodem jednej bitwy” i nie oznacza to wcale, że rozciąga się ona na całą część – wręcz przeciwnie, zajmuje w niej dość lapidarny kawałek, ale rozwiązuje kilka wątków rozwijanych w poprzednich mangach, a szala zwycięstwa w Wojnie Dwóch Róż zaczyna diametralnie przeważać na jedną ze stron konfliktu.

    • 0 Komentarzy • 162 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 9 cze 2017, 16:06
  • Gagiem historia się toczy - recenzja mangi "Posępny Mononokean" #2

    „Posępny Mononokean #02” Kiri Wazawa

    Drugi tom „Posępnego Mononokeanu” wciąż ma taki sam komedyjkowy wyraz jak część pierwsza i wciąż dostarcza czytelnikowi niezobowiązującej rozrywki, choć świat przedstawiony zostaje w tym utworze poszerzony o sferę zaświatów. Kiri Wazawa na szczęście nie próbuje przemieniać początkowego założenia i nie wplata w fabułę górnolotnych treści, a mogłyby one wiele popsuć, nadając komiksowi odcieni sztuczności.

    • 0 Komentarzy • 126 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 6 cze 2017, 18:12
  • Rodzina, stronnictwo czy potrzeba? - recenzja mangi "Serafin Dni Ostatnich" #5

    „Serafin Dni Ostatnich #05” Kagami Takaya

    Po dynamicznych scenach z dwóch ostatnich tomów „Serafina Dni Ostatnich” w piątym tomie nastał czas mniej ekspansywny i raczej „dialogowy” – bohaterowie zaczynają analizować relacje między sobą, chcą podrasować umiejętności i zgłębić tajniki magicznych broni, a knowania wysokich poziomów władzy Cesarskiej Armii Demonów powoli wychodzą na jaw, choć wciąż wiele pozostaje w cieniach tajemnic. Czyli, chociaż fabuła odrobinę zwolniła, to i tak czytelnik dostaje angażującą historię i – tym razem – mnóstwo informacji rozbudowujących świat przedstawiony.

    • 0 Komentarzy • 179 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 23 maja 2017, 14:31
  • Historia trzech Adolfów vol. 2 - recenzja mangi "Do Adolfów" #2

    „Do Adolfów #2” Osamu Tezuka

    „Historia jest pisana przez zwycięzców”, mawiał Winston Churchill. Jeżeli zaś mowa o II Wojnie Światowej, większość, co o niej wiemy to klisze z perspektywy wschodnich dominiów naszego kraju, pod obcą okupacją; albo dzieje spisane przez zachód i USA. Na kartach powieści graficznej „Do Adolfów” dostajemy kilka innych spojrzeń – japońskiego społeczeństwa, Żydów żyjących na Dalekim Wschodzie, młodego wychowanka Hitlerjugend, którego niewinność i szlachetna dusza zostają drastycznie zmienione, na skutek pewnych okoliczności.

    • 0 Komentarzy • 167 Wyświetleń
    • Adrin Turzański – 17 maja 2017, 22:43
  • Dla sentymentu - recenzja komiksu "Samuraj Jack: Sploty czasu"

    „Samuraj Jack #01: Sploty czasu” Jim Zub

    Powrót jednej z kreskówkowych ikon popkultury na mały ekran zatrząsł odrobinę środowiskiem i wzbudził – czego można się było spodziewać – serię pytań, zażaleń, oczekiwań i obaw, różniczkujących fanów na dwa stronnictwa: czekających na feniksa z popiołu oraz bojkotujących odrodzenie projektu po latach. Niespodziewanie na rynku pojawił się także komiks, kontynuujący losy walecznego samuraja, zmagającego się z niepokojącą przeszłością.

    • 0 Komentarzy • 22 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 3 maja 2017, 11:45
  • Kreska była piękna - recenzja komiksu "Zamek rybiej dynastii"

    „Zamek Rybiej Dynastii” Kajetan Kusina, Michał Ambrzykowski

    Kreska w drugim tomie „Niesłychanych losów Ivana Kotowicza” Michała Ambrzykowskiego i Kajetana Kusiny trzyma powtórnie wysoki poziom, ale scenarzysta chyba zbyt dużo czasu poświęcił wymyślaniu fabuł i ich przebiegu, co przyczyniło się na dialogowe uproszczenia oraz ubogość warstwy tekstualnej.

    • 0 Komentarzy • 324 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 27 kwi 2017, 16:50
  • Związek u szczytu chwały - recenzja komiksu "Nie musisz się mnie bać"

    „Nie musisz się mnie bać” Joann Sfar

    Joann Sfar potrafi stworzyć nastrojowe, trzymające w napięciu i pełne barwnych krajobrazów historie, dynamiczne i ostre, jak „Kot rabina”, ale czasem zdarza mu się także zbaczać na bardziej melancholijne, obyczajowe i skupione na wątkach romansowych, czego najlepszym przykładem jest „Nie musisz się mnie bać”. Komiks intrygujący nietypowym stylem i na pierwszy rzut oka podejmujący w głęboki sposób problematykę trapiącą nas wszystkich. Jednak nasze pierwsze spostrzeżenia nierzadko bywają błędne.

    • 0 Komentarzy • 223 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 26 kwi 2017, 16:43
  • Blokowisko namalowane - recenzja komiksu "Osiedle Swoboda" i "Osiedle Swoboda 2"

    „Osiedle Swoboda 2” Michał Śledziński

    „Osiedle Swoboda” zostało okrzyknięte przez wielu krytyków, m.in. Wojciecha Orlińskiego, najważniejszym komiksem lat 90., i nie ma się, co dziwić, bowiem Michał „Śledziu” Śledziński połączył realizm polskiej subkultury młodzieżowej tamtych dni z fantastyczną formułą, a dzięki komiksowej szacie udało się oddać zarówno ducha epoki, jak i opowiedzieć paręnaście nietuzinkowych historii. Na rynku przygody swobodnych jeźdźców, czyli paczki przyjaciół z tytułowego blokowiska, ukazały się właśnie w dwóch zintegrowanych tomach.

    • 0 Komentarzy • 461 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 26 kwi 2017, 12:08
  • Uwolnić demony od ludzi! - recenzja komikus "Posępny Mononokean" #1

    „Posępny Monanoke #1” Kiri Wazawa

    Humorystyczna fantasy w japońskim komiksie stoi na porządku dziennym, a komediowe motywy wszywane są nawet do najpoważniejszych mang. „Posępny Mononokean” nie przełamuje tego schematu, to nie mroczna, ani głęboka problematycznie historia oferująca refleksje, co nie zmienia tego, że utrzymana w ludycznym charakterze opowieść jest łatwa i przyjemna w odbiorze, a wątki powoli, acz sukcesywnie i nienużąco rozbudowują świat przedstawiony.

    • 0 Komentarzy • 305 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 14 kwi 2017, 11:51
  • Ostatnie artykuły

Copyright © 2004-2017 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 28 cze 2017, 11:42 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka