• Odór śmierci - recenzja mangi "Gyo"

    „Gyo” Junji Ito

    Junji Ito, autor m.in. słynnej mangi „Uzumaki”, jest świetnie znanym rysownikiem horrorów, które charakteryzują się specyficznym i wyjątkowym klimatem oraz nietypową fabułą. Tym razem serwuje nam swoje spojrzenie na koszmar związany z pewnymi osobliwymi rybami i czemuś upiornemu, co im towarzyszy.

    • 0 Komentarzy • 42 Wyświetlenia
    • Antek Naliata – 12 wrz 2017, 10:51
  • Baśń się baje, chłopiec ghulem się staje - recenzja mangi "Tokyo Ghoul" #7-14

    „Tokyo Ghoul #7” Sui Ishida

    Wydarzenia z poprzednich tomów stanowiły tak naprawdę tylko preludium do tego, co dopiero zaczyna się dziać w historii Kanekiego. Gdy na horyzoncie widać nadchodzące zagrożenie ze strony Inspektorów, ghoule toczą walkę z Aogiri a Kaneki ze samym sobą. Bohaterowie podejmują trudne, oraz nieodwracalne w skutkach decyzje, które nieuchronnie dążą do krwawego zakończenia tej historii. Na drodze do tego czeka jednak jeszcze parę bitew i walk do stoczenia.

    • 0 Komentarzy • 50 Wyświetleń
    • Antek Naliata – 12 wrz 2017, 10:51
  • Pokuta - recenzja mangi "Gdy zapłaczą cykady" #8

    „Gdy zapłaczą cykady Tom 8 - Księga pokuty cz. 2” Jiro Suzuki, Karin Suzuragi, Ryukishi07, Yoshiki Tonogai, Yutori Houjyou

    Część druga księgi pokuty, stanowiąca zarazem już ósmy tom z serii „Cykad”, jak przystało na księgę odpowiedzi, przedstawia czytelnikowi kolejną dawkę wyjaśnień i nowego spojrzenia na znane już wydarzenia z „Księgi uprowadzenia przez demony”. Jednakże, co najważniejsze w tym tomie, czytelnik zaznajomiony z serią od razu spostrzeże jego inną, głębszą i niezaprzeczalnie przełomową wymowę. Bowiem kontynuowany tutaj wątek Reny Ryuuguu, jej tajemnic i problemów, kończy się w niespotykany jak dotąd, bezkrwawy sposób.

    • 0 Komentarzy • 19 Wyświetleń
    • Antek Naliata – 7 wrz 2017, 17:52
  • Hermosos, tristes recuerdos - recenzja komiksu "Niewidzialne echa"

    „Niewidzialne echa” Tony Sandoval (scenariusz), Grazia la Padula (rysunek)

    Komiks „Niewidzialne echa” wyłamuje się odrobinę z pozostałych opowieści niesamowitych Tony’ego Sandovala, jak „Nokturno”, „Wąż wodny” czy „Tysiąc sztormów”, choć pozostaje z nimi w ścisłej, ale mglistej relacji. No i przede wszystkim za warsztat graficzny odpowiada w tym utworze Grazia la Padula, czego aż tak bardzo się nie odczuwa, bowiem wyraźnie widać wpływ Sandovala na jej twórczość. A sądziłem, że wizualnie w takiej estetyce nikt oprócz komiksiarza nie zdoła mnie tak urzec… Jak łatwo się pomylić.

    • 0 Komentarzy • 135 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 6 wrz 2017, 19:35
  • O sadze, tylko przyjacielskiej - recenzja komiksu "Saga o Atlasie i Axisie" t. 1-4

    „Saga o Atlasie i Axisie. Tom 4” Pau

    Zamknięta w czterech tomach „Saga o Atlasie i Axisie” stanowi wielowątkową opowieść zarówno dla młodych czytelników (choć raczej w kwiecie nastoletnim, niż dziecięcym) oraz dorosłych, nie bojących się odrobinę infantylnych, ale za to pouczających i intertekstualnych treści. Graficzna powieść zahacza bowiem i o szerokorozumianą popkulturę, i nauki ścisłe (z naciskiem na biologię, historię naturalną, a także fizykę), ale nie zapomina również o teologii i paraboli zawartych w Biblii, czego najlepszym przykładem sparafrazowana przypowieść o ziarenku gorczycy, umieszczona w trzecim tomie „Sagi”.

    • 0 Komentarzy • 76 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 4 wrz 2017, 18:37
  • Mistrz ma zawsze rację - recenzja mangi "Posępny Mononokean" #4

    „Posępny Mononokean #3” Kiri Wazawa

    W trzecim tomie „Posępnego Mononokeana” czytelnicy otrzymują wszystko, co już w ramach dwóch poprzednich tomów zdążyli przeżyć, czyli mnóstwo gagów, dwuznacznych sytuacji oraz dialogów, zabawne, choć nieco żałosne kłótnie głównych bohaterów, no i historia, która w zasadzie jest pretekstem do tego, aby przedstawiać losy i relacje Ashiyi i Abeno.

    • 0 Komentarzy • 26 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 10 sie 2017, 16:37
  • Po raz kolejny szał - recenzja mangi "Bezpańscy literaci" #4

    „Bezpańscy Literaci #4” Kafka Asagiri, Sango Harukawa

    Czego chcieć więcej od dobrej mangi, jak nie ciekawie zarysowanej ekipy bohaterów, wartkiej i wciągającej historii oraz schludnie narysowanych plansz? Właśnie, dla osób szukających wytchnienia i porządnej rozrywki „Bezpańscy literaci” to pozycja jak lemoniada z lodem w upalny dzień.

    • 0 Komentarzy • 25 Wyświetleń
    • Antek Naliata – 10 sie 2017, 13:39
  • Japoński Lovecraft - recenzja mangi "Uzumaki"

    „Uzumaki” Junji Ito

    Szukając ambitnych horrorów w różnych mediach z pewnością kiedyś napotkacie „Uzumaki” Junji Ito, oferującą zupełnie nowy format wrażeń i zagęszczenie odmiennych motywów, ale niejako nawiązujących do wierzeń ludowych Japonii oraz – o dziwo – dzieł Howard P. Lovecrafta. Sam mangaka natomiast określany jest mistrzem grozy. I coś w tym niewątpliwie jest.

    • 0 Komentarzy • 22 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 10 sie 2017, 11:00
  • Dziewczynka z potworami - recenzja mangi "Kuro" #2

    „Kuro #2” Somato

    Pierwszy tom „Kuro” niespecjalnie chwycił mnie za serce, ale wiem, że było to spowodowane raczej uprzednią lekturą, świetną „Dziewczynką w Krainie Potworów”; a że teraz jej zabrakło to i druga część „Kuro” wydaje się lepsza. Chociaż… chyba rzeczywiście taka jest, bo wiele więcej po sobie zostawia, nareszcie kluczowe motywy zaczynają się rozwijać, zaś tajemnica potęgować i podsycać ciekawość czytelnika.

    • 0 Komentarzy • 54 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 10 sie 2017, 10:30
  • Sześć rewolwerowców vol. 2 - recenzja komiksu "Szósty rewolwer 2. Rozdroża"

    „Szósty rewolwer 2. Rozdroża” Cullen Bunn

    „Szósty rewolwer” udowadnia, że western się odradza - czerpiąc przy okazji z innych konwencji, jak horror, opowieść eteryczna czy fantasy – coraz śmielej wkraczając na ścieżki rzadziej eksploatowanych przezeń mediów (choć wyjątki, jak „Lucky Luke” bądź „Binio Bill” nie ucieka uwadze). Dzieło Cullena Bunna i Briana Hurtta z pewnością zasługuje na poświęcenie chwili, aczkolwiek nie należy spodziewać się w nim górnolotnych treści, to raczej rozrywka w przyzwoitym wydaniu.

    • 0 Komentarzy • 115 Wyświetleń
    • Antek Naliata – 3 sie 2017, 11:58
  • Ostatnie artykuły

Copyright © 2004-2017 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 22 wrz 2017, 01:55 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka