• Obalenie wampirzego mitu - recenzja komiksu "Jam jest Legion" i "Legion. Kroniki"

    „Legion. Kroniki” Fabien Nury

    Wydawać by się mogło, że połączenie motywu nazistów z zombie, wampiryzmem i czarną magią, może przynieść jedynie efekt niczym prosto z kina klasy b. Jednakże francuski scenarzysta Fabien Nury w wyjątkowy sposób udowodnił, iż ten właśnie pomysł może stać się podwaliną dla oryginalnej i poważnej historii w większej mierze będącej kryminałem szpiegowskim aniżeli sztampowym horrorem.

    • 0 Komentarzy • 132 Wyświetlenia
    • Antek Naliata – 25 paź 2017, 09:14
  • Przemierzamy szlak - recenzja komiksu paragrafowego „Rycerze”.

    „”

    Pragniesz życia pełnego przygód? Masz dosyć szkoły, pracy, obowiązków domowych i wścibskiej sąsiadki spod piątki? Jeżeli jesteś przy tym człowiekiem odważnym i pomysłowym, to zapraszamy Cię w mury naszej szacownej Akademii. Z nami staniesz się prawdziwym rycerzem, a Twoje życie będzie pełne przygód (choć nie zagwarantujemy, że potrwa długo).

    • 0 Komentarzy • 66 Wyświetleń
    • Sandra Uryzaj – 15 paź 2017, 20:28
  • Poe Dameron i dylematy dowódcy - recenzja "Star Wars Komiks" 5/2017

    „Star Wars Komiks 5/2017 - Nadciągajca Burza” Charles Soule, Phil Noto

    Październikowy Star Wars Komiks powraca do rozpoczętej w pierwszym numerze bieżącego roku historii o Eskadrze Czarnych. Kontynuacja styczniowego komiksu zdecydowanie pretenduje do miana najlepszych rysowanych opowieści Nowego Kanonu.

  • Białe w czarne - recenzja mangi "Kuro"#3

    „Kuro #3” Somato

    Po dwóch poprzednich tomach „Kuro” można było się nabawić pewnych obaw, co do trzeciej, wieńczącej cykl części, ale spokojnie, jak się okazuje Somato potrafi wyjaśnić i związać wszystko ze sobą nie zarzucając czytelnika lawiną informacji. A po lekturze mangi bez ogródek można stwierdzić, że jest to najciekawszy tom z miniserii.

    • 0 Komentarzy • 64 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 5 paź 2017, 16:07
  • Człowieczeństwo w czasach końca - recenzja komiksu "Ziemia swoich synów"

    „Ziemia swoich synów” Gipi

    „Ziemia swoich synów” zdawać by się mogło uderza w podobne struny ludzkiej duszy, co „Droga” Cormaca McCarthy’ego, „Bestie z południowych krain” Benha Zeitlina czy „I Am Alive” Ubisoftu, aczkolwiek stara się też zaakcentować zupełnie inne problemy. Jednak nie można zaprzeczyć temu, że komiks idealnie wpisuje się w postapokaliptyczny nurt pytający o człowieczeństwo i zachowanie ludzkości w obliczu ciężkiej próby.

    • 0 Komentarzy • 191 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 5 paź 2017, 13:16
  • O poszukiwaniu ego i gadziej zemście - recenzja komiksu Star Wars Legendy: Cienie Imperium - Ewolucja

    „Star Wars: Cienie Imperium - Ewolucja” Steve Perry, Ron Randall

    • 0 Komentarzy • 211 Wyświetleń
    • Marcin 'Lekt' Wiatrak – 1 paź 2017, 11:44
  • Pogaństwo się obroni - recenzja komiksu "Przeklęta puszcza 1280"

    „Przeklęta puszcza 1280” Mariusz Moroz

    „Przeklęta puszcza 1280” Mariusza Moroza koncepcyjnie wpisuje się w swoisty nurt słowiańskości w dziedzinach artystyczno-naukowych, jaki od paru lat zaczyna płonąć coraz jaśniejszym światłem, a jako pomysł sam w sobie robi całkiem obiecujące wrażenie. Niestety, fabuła została potraktowana odrobinę po macoszemu, bohaterowie nie do końca przekonują, zaś potencjał nie zostaje należycie wykorzystany. Świat przedstawiony nie wystarcza, aby udźwignąć całość i wspiąć się na godne miejsce.

    • 0 Komentarzy • 82 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 28 wrz 2017, 17:13
  • Arystokracji mówimy precz! - recenzja mangi "Serafin Dni Ostatnich" #7

    „Serafin Dni Ostatnich #7” Kagami Takaya

    Czego można było oczekiwać po siódmym tomie „Serafina Dni Ostatnich”, skoro przez kilka ostatnich akcja skupiała się wokół ograniczonego pola, a niektóre części w większości były lekko przegadane i bazowały na rozwoju bohaterów? Na pewno nowych lokacji i odrobiny sensacji – i to właśnie są główne punkty napędzające fabułę, bohaterowie zmierzają do nowego miejsca, na największy w dziejach postapokaliptycznej ludzkości odwet, żartując i dokuczając (przyjacielsko) sobie ile się da. A gdy już trafiają do celu, nie ma zbyt wiele czasu na złapanie oddechu.

    • 0 Komentarzy • 52 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 21 wrz 2017, 17:07
  • Wystarczyła jedna galopada - recenzja mangi "Magi" #7

    „Magi #7” Shinobu Ohtaka

    Siódma odsłona mangi „Magi” Labirynt magii” Shinobu Ohtaka zdaje się wracać na stare dobre tory i nareszcie posuwa fabułę odpowiednio naprzód, nie zatrzymując się na zbędne i zapychające wydarzenia. Cała akcja opiera się tu na linearnym dotarciu przez jednego bohatera do celu, pokonując przeszkody i przeciwników, a gdy już dociera na miejsce, wdraża swój idealistyczny plan w życie. Wtedy właśnie następuje większy zwrot fabuły, który zapewne autorka rozwijać będzie w kolejnych tomach…

    • 0 Komentarzy • 45 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 21 wrz 2017, 15:12
  • Odór śmierci - recenzja mangi "Gyo"

    „Gyo” Junji Ito

    Junji Ito, autor m.in. słynnej mangi „Uzumaki”, jest świetnie znanym rysownikiem horrorów, które charakteryzują się specyficznym i wyjątkowym klimatem oraz nietypową fabułą. Tym razem serwuje nam swoje spojrzenie na koszmar związany z pewnymi osobliwymi rybami i czemuś upiornemu, co im towarzyszy.

    • 0 Komentarzy • 85 Wyświetleń
    • Antek Naliata – 12 wrz 2017, 10:51

Copyright © 2004-2017 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 18 lis 2017, 12:47 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka