• Rodzina, stronnictwo czy potrzeba? - recenzja mangi "Serafin Dni Ostatnich" #5

    „Serafin Dni Ostatnich #05” Kagami Takaya

    Po dynamicznych scenach z dwóch ostatnich tomów „Serafina Dni Ostatnich” w piątym tomie nastał czas mniej ekspansywny i raczej „dialogowy” – bohaterowie zaczynają analizować relacje między sobą, chcą podrasować umiejętności i zgłębić tajniki magicznych broni, a knowania wysokich poziomów władzy Cesarskiej Armii Demonów powoli wychodzą na jaw, choć wciąż wiele pozostaje w cieniach tajemnic. Czyli, chociaż fabuła odrobinę zwolniła, to i tak czytelnik dostaje angażującą historię i – tym razem – mnóstwo informacji rozbudowujących świat przedstawiony.

    • 0 Komentarzy • 152 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 23 maja 2017, 14:31
  • Historia trzech Adolfów vol. 2 - recenzja mangi "Do Adolfów" #2

    „Do Adolfów #2” Osamu Tezuka

    „Historia jest pisana przez zwycięzców”, mawiał Winston Churchill. Jeżeli zaś mowa o II Wojnie Światowej, większość, co o niej wiemy to klisze z perspektywy wschodnich dominiów naszego kraju, pod obcą okupacją; albo dzieje spisane przez zachód i USA. Na kartach powieści graficznej „Do Adolfów” dostajemy kilka innych spojrzeń – japońskiego społeczeństwa, Żydów żyjących na Dalekim Wschodzie, młodego wychowanka Hitlerjugend, którego niewinność i szlachetna dusza zostają drastycznie zmienione, na skutek pewnych okoliczności.

    • 0 Komentarzy • 119 Wyświetleń
    • Adrin Turzański – 17 maja 2017, 22:43
  • Kreska była piękna - recenzja komiksu "Zamek rybiej dynastii"

    „Zamek Rybiej Dynastii” Kajetan Kusina, Michał Ambrzykowski

    Kreska w drugim tomie „Niesłychanych losów Ivana Kotowicza” Michała Ambrzykowskiego i Kajetana Kusiny trzyma powtórnie wysoki poziom, ale scenarzysta chyba zbyt dużo czasu poświęcił wymyślaniu fabuł i ich przebiegu, co przyczyniło się na dialogowe uproszczenia oraz ubogość warstwy tekstualnej.

    • 0 Komentarzy • 302 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 27 kwi 2017, 16:50
  • Związek u szczytu chwały - recenzja komiksu "Nie musisz się mnie bać"

    „Nie musisz się mnie bać” Joann Sfar

    Joann Sfar potrafi stworzyć nastrojowe, trzymające w napięciu i pełne barwnych krajobrazów historie, dynamiczne i ostre, jak „Kot rabina”, ale czasem zdarza mu się także zbaczać na bardziej melancholijne, obyczajowe i skupione na wątkach romansowych, czego najlepszym przykładem jest „Nie musisz się mnie bać”. Komiks intrygujący nietypowym stylem i na pierwszy rzut oka podejmujący w głęboki sposób problematykę trapiącą nas wszystkich. Jednak nasze pierwsze spostrzeżenia nierzadko bywają błędne.

    • 0 Komentarzy • 200 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 26 kwi 2017, 16:43
  • Blokowisko namalowane - recenzja komiksu "Osiedle Swoboda" i "Osiedle Swoboda 2"

    „Osiedle Swoboda 2” Michał Śledziński

    „Osiedle Swoboda” zostało okrzyknięte przez wielu krytyków, m.in. Wojciecha Orlińskiego, najważniejszym komiksem lat 90., i nie ma się, co dziwić, bowiem Michał „Śledziu” Śledziński połączył realizm polskiej subkultury młodzieżowej tamtych dni z fantastyczną formułą, a dzięki komiksowej szacie udało się oddać zarówno ducha epoki, jak i opowiedzieć paręnaście nietuzinkowych historii. Na rynku przygody swobodnych jeźdźców, czyli paczki przyjaciół z tytułowego blokowiska, ukazały się właśnie w dwóch zintegrowanych tomach.

    • 0 Komentarzy • 429 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 26 kwi 2017, 12:08
  • Uwolnić demony od ludzi! - recenzja komikus "Posępny Mononokean" #1

    „Posępny Monanoke #1” Kiri Wazawa

    Humorystyczna fantasy w japońskim komiksie stoi na porządku dziennym, a komediowe motywy wszywane są nawet do najpoważniejszych mang. „Posępny Mononokean” nie przełamuje tego schematu, to nie mroczna, ani głęboka problematycznie historia oferująca refleksje, co nie zmienia tego, że utrzymana w ludycznym charakterze opowieść jest łatwa i przyjemna w odbiorze, a wątki powoli, acz sukcesywnie i nienużąco rozbudowują świat przedstawiony.

    • 0 Komentarzy • 283 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 14 kwi 2017, 11:51
  • Trzech muszkieterów znowu razem! - recenzja mangi "Magi" #4

    „Magi #4” Shinobu Ohtaka

    Czwarty tom „Magi” czyni z drobnego motywu poprzedniego tomu punkt wyjścia do dalszej fabuły cyklu, która roztacza horyzont szerzej – do tego wraca cała trójka naszych bohaterów, choć nie oznacza to wcale, że wciąż mają taki sam status, jak wtedy, gdy odbiorca mógł obserwować ich losy po raz ostatni. Shinobu Ohtaka zdaje sobie sprawę, co zrobić, aby intryga utworu magnetyzowała, ale zarysowanie nowych miejsc, relacji i postaci odrobinę zwolniło tempo akcji. Jednak nie wpływa to aż tak znacząco na odbiór, lecz względem poprzedniego tomu jest nieco gorzej.

    • 0 Komentarzy • 193 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 6 kwi 2017, 18:39
  • Władczyni pluszaków - recenzja mangi "Doll Star: Wariant Mocy Słów"

    „Doll Star: Wariant Mocy Słów” Satomi Ran

    Po raz kolejny otrzymujemy od Waneko jednotomówkę przyjemną i schludną wizualnie, lecz pozostawiającą po sobie wielki niedosyt – miejmy nadzieję, że autorka nie porzuci potencjału świata przedstawionego i postanowi rozwinąć któryś z wielu wątków, które pojawiły się na kartach komiksu, ale nie zostały zamknięte.

    • 0 Komentarzy • 166 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 22 mar 2017, 18:41
  • Debiut Serafina - recenzja mangi "Serafin Dni Ostatnich" #4

    „Serafin Dni Ostatnich #4” Kagami Takaya

    Sięgając po rozrywkowe komiksy oczekuje się tego, że zaangażują nas emocjonalnie oraz wciągną w wartką, przykuwającą uwagę intrygę, która ani nie będzie zbyt rozbudowana, ani przesadnie uboga, do tego wypadałoby, aby kreacje bohaterów w jakiś sposób odzwierciedlały ludzkie problemy i rozterki, co pomaga identyfikowaniu się z nimi. „Serafin Dni Ostatnich” spełnia wszystkie powyższe, zaś fakt, że utrzymany jest w poetyce typowej dla popularnych mang, czyli ogrom specyficznego japońskiego dowcipu i szablonowych scen wcale nie wpływają na jakość odbioru.

    • 0 Komentarzy • 188 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 19 mar 2017, 15:09
  • Detektywi specjalnej troski - recenzja mangi "Bezpańscy literaci" #1

    „Bezpańscy literaci #1” Kafka Asagiri

    Jest w poetyce komiksu japońskiego paręnaście swoistych archetypów i toposów, które pojawiają się nagminnie w mangach – do takich motywów należą choćby: szkoła, demony czy wątki detektywistycznie właśnie. „Bezpańscy literaci” opierają się na ostatnim z nich, ale nie jest to bynajmniej klasyczny kryminał, zarówno jeśli rozchodzi się o sposób prowadzenia narracji, jak i powagę oraz umiejętności bohaterów.

    • 0 Komentarzy • 177 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 19 lut 2017, 09:55

Copyright © 2004-2017 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 30 maja 2017, 10:06 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka