• Detektywi specjalnej troski - recenzja mangi "Bezpańscy literaci" #1

    „Bezpańscy literaci #1” Kafka Asagiri

    Jest w poetyce komiksu japońskiego paręnaście swoistych archetypów i toposów, które pojawiają się nagminnie w mangach – do takich motywów należą choćby: szkoła, demony czy wątki detektywistycznie właśnie. „Bezpańscy literaci” opierają się na ostatnim z nich, ale nie jest to bynajmniej klasyczny kryminał, zarówno jeśli rozchodzi się o sposób prowadzenia narracji, jak i powagę oraz umiejętności bohaterów.

    • 0 Komentarzy • 39 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 19 lut 2017, 09:55
  • Baśń się baje… - recenzja komiksu "Baśnie. Królewna Śnieżka"

    „Baśnie. Królewna Śnieżka” Bill Willingham

    Dziewiętnasta odsłona oryginalnej i bardzo ciekawej serii „Baśnie” Billa Willinghama wyraźnie zmierza ku końcowi cyklu. Scenarzysta stara się uzupełniać główny wątek, którego stery już na dobre przejęła rodzina Bigby’ego Wilka i Królewny Śnieżki, pobocznymi motywami – raz wychodzi to interesująco, a w drugim wypadku odnosi się wrażenie wplatania i rozwałkowywania opowieści „na siłę”. Jeżeli zaś spojrzymy na trzony fabuły – jest gorzej od poprzedniej części, ale wciąż intrygująco, bowiem tom osiemnasty niełatwo było - i zapewne już się nie uda - przebić.

    • 0 Komentarzy • 29 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 18 lut 2017, 20:39
  • Nowych przygód czar - recenzja mangi "Magi" #3

    „Magi: Labyrinth of Magic: tom 3” Shinobu Ohtaka

    Połączenie fantasy, komedii i obyczajowo-politycznej historii to nie lada gratka, szczególnie, gdy zabiera się za to twórca z zupełnie odmiennego dla nas kręgu kulturowego – możemy mieć wówczas obawy, co do efektu końcowego, który jemu zrozumiały i oczywisty, dla nas może być wręcz zagadką Sfinksa. Niemniej Shinobu Ohtaka wychodzi z takiego pojedynku nie tylko z tarczą, ale i spójną, sensowną (na swój sposób) oraz nafaszerowaną niewybrednym dowcipem opowieścią, która zajmie chwilę, zapewni rozrywkę, a przy tym zaoferuje (lecz nie wprost) parę powodów do refleksji.

    • 0 Komentarzy • 28 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 17 lut 2017, 14:48
  • Róża marnotrawna – recenzja mangi „Requiem Króla Róż” #6

    „Requiem Króla Róż #6” Aya Kanno

    Wojna Dwóch Róż nie ustaje, choć to kto z kim, kto przeciw komu, zaczyna się mieszać – autor bazując na historii w ciekawy sposób odtwarza i moduluje wątki jednego z ważniejszych konfliktów w dziejach Anglii. Rozterki wewnętrzne bohaterów, gwałtowne zmiany w układzie sił, ogromne starcia, dobrzy królowie, dworskie knowania czy zdrady kumulują się w szóstej odsłonie „Requiem Króla Róż”, cyklu zmierzającego do ostatecznych momentów kulminacyjnych.

    • 0 Komentarzy • 144 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 15 lut 2017, 15:59
  • Jeszcze większe zło – recenzja komiksu „Amerykański wampir” #8

    „Amerykański wampir #8” Scott Snyder

    Scott Snyder, Rafael Albuquerque i reszta ekipy nie ustępują, wciąż dostarczając komiksowemu medium nieprzeciętnej grozy, zrewolucjonizowanych motywów wampirycznych oraz humoru w najczarniejszej postaci. Taki graficzny melanż chyba tylko w ich wydaniu mógł zostać tak znakomicie zrealizowany, a zadanie i konkurencja nie były małe.

    • 0 Komentarzy • 112 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 9 lut 2017, 16:17
  • Uratować i strzelić sobie selfie – recenzja komiksu „Niezwykła”

    „Ms. Marvel: Niezwykła” G. Willow Wilson

    „Z wielką mocą wiąże się wielka odpowiedzialność”, rzekł Ben Parker, przewartościowując postrzeganie superumiejętności i akcentując zobowiązania, jakie za sobą niosą, bowiem bycie herosem nie oznacza wyłącznie posiadania nadnaturalnych zdolności, lecz wymaga od posiadacza pewnych zachowań. Właśnie taką lekcję stara się sparafrazować G. Willow Wilson, która stworzyła nader intrygujący scenariusz do „Ms. Marvel. Niezwykłej” – i tam też główna bohaterka musi sobie to uświadomić.

    • 0 Komentarzy • 181 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 4 lut 2017, 14:33
  • Thornado – recenzja komiksu „Boża bomba”

    „Boża Bomba” Jason Aaron

    Jason Aaron doskonale zdaje sobie sprawę, czego oczekują od superbohaterskiego komiksu miłośnicy tego nurtu, dlatego też nie próbuje „na siłę” przewartościowywać ich predylekcji, ale stara się ich usatysfakcjonować. Chociaż tych, którzy przyzwyczaili się do narracji pierwszego tomu może odrobinę zdziwić zmiana strukturalna, jaką autor w tym tomie zastosował. Z kolei Esab Ribic nieprzerwalnie robi wrażenie rysunkami, ciekawie i żywo ilustrującymi konkretne sceny.

    • 0 Komentarzy • 209 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 3 lut 2017, 18:16
  • Galaktyka w ogniu – recenzja komiksu „Anihilacja” tom 1

    „Anihilacja, tom 1” Dan Abnett, Keith Giffen, Andy Lanning

    Gdyby ktokolwiek zastanawiał się, co by się stało z marvelowskim uniwersum, gdyby niespodziewanie najechała je siła z innego wymiaru, po raz kolejny otrzymuje wspaniałą odpowiedź w postaci pierwszego tomu „Anihilacji”. Event ten nie tylko jest jedną z klasycznych opowieści w tym świecie, ale równie mocno, jak „Wojna domowa” przewartościowuje niektóre aspekty superbohaterskiego świata.

    • 0 Komentarzy • 233 Wyświetlenia
    • Adrian Turzański – 1 lut 2017, 13:09
  • Szkarłat i błękit – recenzja mangi „Księga Vanitasa” #1

    „Księga Vanitasa #01” Jun Mochizuki

    Jeżeli ktoś lubi serie-tasiemce (mangowcy wiedzą o co się rozchodzi), tematykę wampirów, urban fantasy i raczej humorystyczne opowieści – na „Księdze Vanitasa” z pewnością się nie zawiedzie. Jednak jeśli będzie doszukiwał się tam głębokich przemyśleń i górnolotnych treści może się sromotnie zawieść, bowiem Jun Mochizuki – autorka „Pandora Hearts” – stawia na czysto rozrywkowe utwory.

    • 0 Komentarzy • 171 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 12 sty 2017, 19:51
  • Kto ma umrzeć? – recenzja mangi „Half & half”

    „Half & Half” Kouji Seo

    Niczym nowym w małżeństwie nie jest niesławne pytanie: „Kto umrze pierwszy?” albo „Jakbyś miał wybór, czy oddałbyś życie za swego partnera?” – Kouji Seo postanowił niedawno odświeżyć dawny projekt, biorąc na warsztat tematykę powiązaną z owymi zapytaniami. Jego utwór jednak gra na nieco odmiennych nutach emocji, stawiając przed takim wyborem dwie zupełnie obce sobie osoby, a wykonanie tego dzieła nie tylko zachwyca, porusza i smuci, ale też w swoisty sposób podbudowuje hierarchię wartości.

    • 0 Komentarzy • 289 Wyświetleń
    • Adrian Turzański – 11 sty 2017, 22:54
  • Ostatnie artykuły

Copyright © 2004-2017 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 26 lut 2017, 11:01 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka